Doorgaan naar artikel

Zijn Pottenberg en Nazareth 'maakbaar' in 20 jaar?

Het 'wereldberoemde' roze hekje in Nazareth. Bron Yourtube: Mr. Frank Visser doet uitspraak.

Inhoudsopgave

De notie 'maakbare samenleving' wordt sinds de jaren tachtig voornamelijk met een ironische ondertoon gebruikt, verwijzend naar een te groot naïef geloof in de slagkracht van de overheid om maatschappelijke problemen op te lossen. Gaat het in Pottenberg en Nazareth wel lukken om van de probleemwijken "veerkrachtige wijken" te maken?

Het voornemen van vele organisaties is om twintig jaar lang een hele generatie - van geboorte tot volwassenheid - op de goede weg te helpen.

Programma
De Maastrichtse wijken Pottenberg en Nazareth zijn in Maastricht gekozen als pilot-wijken in het kader van het herstellen van de "veerkracht" aan de hand van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV). Tijdens de domeinvergadering Sociaal werden (burger)raadsleden bijgesproken over het NPLV-programma door Anouk Crapts, Programmamanager Veerkrachtige Wijken in Maastricht.

Voordeur
"Veerkracht" zegt iets over hoe een buurt weet om te gaan met een toenemende concentratie van kwetsbare bewoners. In een veerkrachtige buurt is er samenredzaamheid van de bewoners. Ze kunnen samen met organisaties als politie, onderwijs, welzijns- en zorgorganisaties problemen beteugelen. Buurten die het aan veerkracht ontbreekt, zoals nu Pottenberg en Nazareth, vragen juist meer aandacht om te voorkomen dat problemen in de buurt of achter de voordeur escaleren.

Alliantie
In een alliantie van de gemeente Maastricht, de Provincie Limburg, de woningcorporaties Servatius en Woonpunt, Mondriaan, Envida en Trajekt, gaat een programmateam aan de slag. Andere partners zijn onder andere de ggd, de politie, Levanto, Cultuurmaers en Maastricht Sport. Samen met diverse wijkpartners gaan zij aan de slag in Pottenberg en Nazareth.

Doen
Het programmateam wil vooral op straat en in de praktijk bezig zijn en gaandeweg leren wat er nodig is in de buurt en hoe iets wellicht beter kan worden aangevlogen. Bekendheid in de buurt – “ons-kent-ons” -  is dan een enorme pré. Een voorbeeld van gewoon beginnen en doen is dat er op dit moment vrijwel dagelijks een wijk ggd-er in Pottenberg of Nazareth te vinden is die eenvoudig ook aanspreekbaar is. Die kan met eigen ogen zien wat gedaan moet worden, welke problemen er spelen. Deze wijk ggd’er wordt als een succes ervaren. Hoewel Pottenberg en Nazareth als pilot wijken zijn uitgekozen, kunnen de ervaringen natuurlijk ook in andere wijken worden toegepast.

Heerlen-Noord
Het NPLV, feitelijk de basis waarop met deze wijkaanpak is gebaseerd, is een landelijk programma en in Zuid-Limburg met name uitgerold in Heerlen-Noord. Een programma dat landelijk veel belangstelling en lof kreeg en krijgt. Maastricht heeft, samen met Sittard-Geleen en Vaals die ook veerkrachtige wijken hebben aangewezen, goede contacten met de programmamakers in Heerlen-Noord en leert van hun ervaringen. Op dit moment is er een periodiek overleg met Heerlen-Noord/Parkstad.

Profiteren
Wethouder Frans Bastiaens (SPM)): “Zover als Heerlen-Noord zijn wij nog niet. In Parkstad staat een en ander al behoorlijk op de rit. Maar we streven ernaar om samen op te trekken. Op het gebied van de kenniseconomie, om maar een voorbeeld te noemen, doen we dat al. Maar “leefbaarheid” blijft iets aparts. We profiteren van de kennis op dat gebied in Parkstad.”

Maxima
De landelijke bekendheid van het programma in Heerlen-Noord trekt nationaal de aandacht. Onlangs kwam koningin Maxima nog op een werkbezoek en met enige regelmaat zakken “Haagse beleidsmakers” af naar Heerlen om zich te laten informeren. Dit ontlokte Addie Redmeijer, een PvdA-raadslid uit Pottenberg, de uitspraak “We zitten in Pottenberg en Nazarath niet te wachten op Haagse lieden of koningin Maxima. Laat die maar wachten. Steek dat geld liever in het structureel maken van een wijk-ggd’er.”

Gratis Dagblad
Gabriëlle Heine (CDA) kwam met de vraag of er in Maastricht ook over nagedacht wordt om wijkbewoners in Pottenberg en Nazareth, zoals in Heerlen-Noord is gebeurd, de beschikking te geven over een gratis dagblad? Anouk Crapts: “Dat is een van de opties die we bekijken. Hierover is al contact geweest met Dagblad De Limburger, maar hierover is nog geen afspraak gemaakt”. 

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden