Inhoudsopgave
Hoe kan het dat landelijke of internationale horecaketens weinig voet aan de grond krijgen in Maastricht, terwijl er lokale ondernemers zijn die de ene na de andere succesvolle horecazaak openen?
In mei gaat de nieuwe horecazaak van Fernand Rosier open. De eigenaar van de succesvolle bistro Fernand heeft het pand waar restaurant Le Tapage zat overgenomen en begint er een nieuwe zaak met de naam Tous, Bar à Partager. In Wyck zien Lyn van der Velden en Michiel de Vries kansen om tegenover hun bestaande Bikke een tweede zaak te openen: Figo. Er zijn in Wyck meer ondernemers die kansen zagen met een tweede zaak. De eigenaren van Resto Bar Joske in de Rechtstraat openden binnen een jaar een broodjeszaak vlak bij hun restaurant. En Jaap van Wijck, van de gelijknamige zaak in Wyck nam Bergrust over.
Sjiek
Het meest opvallende horecanieuws van dit jaar was de overname van café Sjiek. Na meer dan veertig jaar verkochten Robin en Yvonne Berben hun zaak aan een ander Maastrichtse horecakoppel Luca Zeegers en Wouter Houten. Zij runnen al het zeer succesvolle restaurant Prix de Rome, maar zagen nog mogelijkheden om café Sjiek 'erbij' te doen.
Bar Nola
Ongekroonde koning van het grossieren in horecazaken is Tom Hamaekers die in de Platielstraat Monopoly kan spelen, met Van Bommel en Basilica. Sinds kort mag hij zich ook de eigenaar noemen van de Twee Heeren, de zaak die nu als Bar Nola door het leven gaat. En passant kocht Hamaekers ook nog de bij wandelaars en fietsers geliefde uitspanning De Nachtegaal in Meerssen. Andere voorbeelden; Remco Brouwer die behalve de Mouton Blanc twee hotels runt en Rino Soeters en Ralph Meijs die in de stad maar liefst vier hotels exploiteren. Daarnaast zijn er nog heel wat Maastrichtse horeca-ondernemers die zelf geen tweede zaak openen, maar wel investeerder op de achtergrond zijn.

Bavet
De successen van bovenstaande ondernemers staan in schril contrast met de pogingen van landelijke of internationale horecaketens voet aan de grond te krijgen in Maastricht. Niet dat ze geen interesse hebben in de stad, sterker nog zeker twintig tot dertig ketens willen een zaak openen, maar grote successen van bedrijven die het geprobeerd hebben zijn er niet. Dat heeft meerdere oorzaken. Soms zijn er geen geschikte panden te krijgen omdat er specifieke eisen worden gesteld aan de grootte, terras of parkeren. Soms slaat de formule niet aan in Maastricht. Dat was bijvoorbeeld met het Belgische spaghetti-restaurant Bavet het geval. De Belgen dachten dat de Maastrichtenaren en bezoekers hun spaghetti wel zouden lusten en openden in 2020 hun eerste buitenlandse vestiging. Maastricht werd het elfde Bavetrestaurant van de keten. In 2022 ging het restaurant op de Markt weer dicht. Het was voor het eerst dat Bavet een restaurant moest sluiten.
Schnitzels
Maastricht had ook geen zin in de kip en de schnitzels van de Roermondse horecafamilie Cox. Oprichter Wim Cox mag zich in Roermond een van de meest succesvolle horeca-ondernemers noemen, maar in Maastricht zaten ze niet te wachten op het Schnitzelparadies en Het Kippenhok.
Starbucks
Maastricht heeft inmiddels ook kennisgemaakt met de koffie van Starbucks, maar om nu te zeggen dat ze in de rij staan om bijna zes euro te betalen voor een caramal macchiato. In de rij staan ze ook niet meer voor een biefstuk van Loetje. Na de openingshype is het er een stuk rustiger.
Struys
Wat ongetwijfeld wel een succes zal worden is de derde zaak van Henri Hochstenbag van de Struys. Hij breidde het bekendste café al uit met een bistro en sloot recent een contract met de Belgische broodjesketen Le Pain Quotidien. Het concept waar je aan een lange tafel kunt genieten van een ontbijt of lunch is overal een succes en zal ook in Maastricht wel gaan lopen omdat veel hotelgasten steeds vaker ontbijten buiten het hotel waar ze verblijven.
Sterrenchef
Dat het niet altijd goed gaat voor lokale ondernemers die kansen zien laat het horeca-avontuur van Servais Tielman zien. De sterrenchef stapte niet alleen in een mislukt ijszaakconcept, maar zag ook zijn tweede restaurant Flavourz failliet gaan. Inmiddels heeft Tielman de focus gelegd op zijn restaurant Beluga Loves You, dat met 1 Michelinster is bekroond, maar het had niet veel gescheeld of ook dat restaurant was failliet gegaan. Beluga werd gered door een succesvolle collega horeca-ondernemer Danny Deng, die in het hele land de restaurantketen Dadawan uitrolt en in Maastricht ook begonnen is met een noedelrestaurant. Deng let nu op de centjes en Servais op de pannen.




