Inhoudsopgave
We schreven al eerder dat de Maastrichtse politiek een 'wit reservaat' is, een echt 'mannenbolwerk'. De vrouwen in de gemeenteraad willen daar verandering in aanbrengen. Ze roepen gezamenlijk andere vrouwen op zich verkiesbaar te stellen.
Ze organiseren een laagdrempelige kennismaking waar vrouwen met de raads- en burgerleden in gesprek kunnen gaan. Deze bijeenkomst vindt plaatst op zondag 1 juni om 14.00 bij Espresso Quartier aan de Tongersestraat.
Acht vrouwen
De Maastrichtse gemeenteraad bestaat uit 39 raadsleden, waarvan er acht bezet zijn door vrouwen. Reden voor raadsleden Ria Strik (PvdD), Stephanie Blom (SP), Miriam Elfassih (D66), Anne Lucas (GroenLinks), en burgerleden Romy Frijters (Volt) en Ingrid Jeunhomme (SAB) om de handen ineen te slaan.
Representatie
De vrouwelijke raads- en burgerleden zijn ervan overtuigd dat gelijke representatie cruciaal is voor goede besluitvorming in de raad. "Maar van een degelijke representatie is op dit moment echter geen sprake. Want terwijl er in Maastricht met 57,3% meer vrouwen wonen dan mannen, zijn vrouwen met slechts 20,5% vertegenwoordigd in de gemeenteraad."
Onderbelicht
Dat heeft volgens de raadsleden bovendien tot gevolg dat onderwerpen die veelal invloed of betrekking heeft op vrouwen onderbelicht blijven. "Denk hierbij aan bijvoorbeeld femicide, veiligheid in de openbare ruimte en inclusie. De vrouwen zoeken elkaar op dit soort thema's nu veel bewuster op. Zo zijn er deze week gezamenlijke schriftelijke vragen gesteld over de mogelijkheid voor boa's om in te grijpen bij seksuele intimidatie op straat."
Drempels
Bovendien merken zij dat er hoge drempels zijn voor bijvoorbeeld alleenstaande moeders om actief te zijn als raadslid. Ook hier zien zij voor zichzelf, maar zeker ook voor de griffie, de rest van de raad en het college een rol weggelegd. Samen met de griffie en wethouder Manon Fokke zijn ze in gesprek om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om drempels voor vrouwen die politiek actief willen worden weg te halen.


