Doorgaan naar artikel

Vroendael op ramkoers met gemeente en Ruyters bv

Wethouder Frans Bastiaens kreeg al eerder een petitie overhandigd.

Inhoudsopgave

De Werkgroep Vroendael - die zich verzet tegen een in hun ogen te massaal bouwplan op de plek van autosloperij Remmers - heeft gekozen voor een ramkoers richting zowel de gemeente als de projectontwikkelaar Ruyters. Dat blijkt uit een brief die aan de gemeenteraad is gestuurd. Grote woorden worden gebruikt zoals "intimidatie", "achterkamertjespolitiek" en "medeplichtigheid".

Maandagavond laat, om 22.45 uur, is door De Nieuwe Ster vanwege het late tijdstip geen reactie meer gevraagd aan de gemeente noch aan Ruyters. De brief van de werkgroep is niettemin openbaar gemaakt.

"Dreigen"
Ruyters zou zich schuldig maken aan - citaat - "intimiderend gedrag". Uit de brief: "De ontwikkelaar beschuldigt ons onterecht van “dreigen” en waarschuwt dat vertraging "onrechtmatig kan zijn." Deze toon en bewoordingen vinden wij volstrekt onacceptabel."

"Medeplichtig"
De projectontwikkelaar wordt ook "achterkamertjespolitiek" verweten, waarvan de werkgroep zich afvraagt "of de gemeente medeplichtig" is. Geschreven wordt: "Het nieuwe principeverzoek is eind oktober 2023 besproken met de wethouders
zonder de betrokkenheid van bewoners. Dit getuigt van achterkamertjespolitiek."

Beschermen
"Is de passieve en stilzwijgende gemeente medeplichtig?", zo vraagt de werkgroep zich af. "Het gedrag en patroon van de ontwikkelaar is zorgwekkend, maar de rol van de gemeente is minstens zo teleurstellend. Door participatie uit te besteden aan de ontwikkelaar, heeft de gemeente alle regie o proces en inhoud opgegeven. Hierdoor worden bewoners aan hun lot overgelaten. Wanneer we de gemeente vragen om in te grijpen of mee te denken, wordt steevast gewezen naar de ontwikkelaar. Beleidskaders met woorden als “Koester de balans” (Omgevingsvisie) en “Maastricht, stad van verbondenheid” (Coalitieakkoord) klinken mooi, maar missen daadkracht en betrokkenheid om de zorgen van meer dan 420 wijkbewoners serieus te nemen. We roepen de gemeente daarom hierbij op: Neem de verantwoordelijkheid om de leefbaarheid van Vroendaal te beschermen!"

"PR-campagne"
De werkgroep kondigt aan een informatiebijeenkomst op 6 februari te boycotten. Voor de bijeenkomst zouden selectief bewoners zijn uitgenodigd, terwijl het plan impact heeft op de hele wijk. Ook wordt gezegd dat de bijeenkomst geen echte participatie is, maar een "pr-campagne waarbij de ontwikkelaar het plan zal presenteren alsof het al definitief is."

Vroendael gefrustreerd over “participatie-polonaise”
Op papier lijkt de participatie in Maastricht goed geregeld, maar de praktijk laat een heel ander beeld zien. De actieve bewoners van de wijk Vroendael spreken van een “partcipatie-polonaise”. De bewoners verzetten zich tegen een te massaal bouwplan in de buurt.
Rekensom bouwplan Vroendaal bepaalt omvang
Door IJsbrand van Lambalgen Het zijn zware tijden voor projectontwikkelaars in Maastricht. Gestegen kosten voor materiaal, krapte aan bouwvakkers en hoge rentelasten. Verplicht een deel sociale huur bouwen. En altijd buurtbewoners die ‘participeren’, vaak een eufemisme voor hardnekkig verzet. En als je dan in een rijke buurt als Vroendaal wil
16,1 miljoen ‘gratis geld’ voor huiseigenaren drie buurten
Het is een principiële kwestie die de SP heeft aangekaart. Vrij vertaald: is het rechtvaardig om particuliere huiseigenaren in de wijken Nazareth, Mariaberg en Pottenberg in totaal 16,1 miljoen euro ‘gratis’ Rijks- en gemeentegeld te geven om hun slecht geïsoleerde huizen aan een energielabel-a of energielabel-b te helpen? De

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden