Doorgaan naar artikel

Vrijheidsvuur in estafetteloop van Wageningen naar Maastricht

Beeld van de viering van de 80-jarige bevrijding van Maastricht.

Inhoudsopgave

Op 5 mei viert Maastricht de vrijheid met een bijzonder en inspirerend eerbetoon: een internationaal team van hardlopers brengt het Vrijheidsvuur helemaal vanuit Wageningen – over een indrukwekkende afstand van 160 kilometer – naar het Vrijheidsplein in Maastricht. Om 18.00 uur wordt het vuur daar op plechtige én feestelijke wijze ontstoken bij het Limburgs Bevrijdingsmonument.

De viering van 80 jaar vrijheid in Nederland begon al op indrukwekkende wijze in Mesh en Maastricht, met de intocht van de Old Hickory-divisie, een grote parade én een koninklijk bezoek. Deze estafetteloop brengt het vuur letterlijk terug naar het begin van onze bevrijdingsreis – een krachtig symbool van herdenking en hoop op een vreedzame toekomst.

5000 hardlopers
In de nacht van 4 op 5 mei komen lopers vanuit het hele land samen in Wageningen, de stad van de Bevrijding. Daar wordt om middernacht het Vrijheidsvuur ontstoken: het startsein voor ruim 5000 hardlopers die het vuur naar maar liefst 201 gemeenten brengen. Tien daarvan liggen in Limburg. Maastricht vertrekt als derde stad en legt één van de langste routes af.

Eerste keer
Maastricht kent een lange traditie in het lopen van bevrijdingsestafettes, om de vijf jaar wordt het bevrijdingsvuur door lopers van Atletiek Maastricht vanuit de stranden van Normandië naar Mesh en Maastricht gebracht. Toch is het dit jaar de eerste keer sinds de bevrijding van Nederland dat vanuit Wageningen een loopgroep uit Maastricht het vuur van de vrijheid symbolisch weer terug brengt.

De Maastrichtse loopgroep bestaat uit 14 deelnemers met hardlopers van verschillende nationaliteiten: Iran, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Sint Maarten, Verenigde Staten en Nederland. Voor een aantal lopers is vrijheid geen vanzelfsprekendheid. Hun deelname maakt deze estafette nog krachtiger: een fakkel vol hoop, gedragen door mensen die weten hoe kwetsbaar vrijheid kan zijn.

160 km
Middernacht op 5 mei wordt het Vuur van de Vrijheid in Wageningen ontstoken door WOII- veteranen, samen met de burgemeester Wageningen. Het gezelschap van ruim 229 loopgroepen met 5000 deelnemers starten daarna met de fakkel in de hand de estafette naar hun eigen stad. De lopers die de langste afstand moeten lopen vertrekken het eerst. Maastricht zal als derde groep vertrekken en in 18 uur non-stop de volledige 160 km hardlopend naar Maastricht afreizen. De start is te volgen tijden de live uitzending van de NOS vanaf 23.10 uur op NPO1.

De tocht eindigt bij de Paardentunnel aan de Groene Loper, waar andere Maastrichtse hardlopers hen opwachten. Iedereen is welkom om de laatste 720 meter mee te lopen naar het Koningsplein en zo samen het vuur van de vrijheid binnen te brengen.

Vlam en toespraken
Om 18.00 uur wordt het vuur officieel overgedragen aan burgemeester Wim Hillenaar, die de vlam in de schaal zal aansteken. Er volgen inspirerende toespraken over vrijheid en vrede, waaronder van de Oekraïense hardloopster Alina Oliinyk, die haar persoonlijke verhaal en hoop voor de toekomst zal delen.

Kom om 18.00 uur naar het Vrijheidsplein en verwelkom samen de estafettelopers na hun indrukwekkende tocht. Laat samen met hen het vuur van vrede en vrijheid branden – voor nu en voor de generaties die komen.

Drukte op bevrijdingsfeest
Maastricht heeft weer zijn eigen krant: denieuwestermaastricht.nl. Blijf op de hoogte van lokale gebeurtenissen, politiek, horeca, ondernemers, cultuur en historie.
Door de ogen van de Amerikaanse bevrijder
Het is een bekende foto voor veel Maastrichtenaren. De Amerikanen die in september 1944 voorbij het plaatsnaambordje Maastricht zijn. De originele foto is uiteraard in zwart-wit. In Museum Valkenburg is de foto nog tot en met 24 november in kleur te zien. In totaal zijn er zo’n 80 foto’
Golf van applaus van Wyck tot Markt voor bevrijders
Met in de ochtend een herdenking bij het Old Hickory Monument in besloten kring en een uitbundige feestelijke parade in de middaguren heeft Maastricht zaterdag 14 september herdacht dat 80-jaar geleden de eerste soldaten van Old Hickory voet zetten op Maastrichts grondgebied. Door Laurens Bouvrie

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden