Inhoudsopgave
De fractie Volt in Maastricht wil van het stadsbestuur weten of Maastricht voorbereid is op aanvallen. Dat kunnen cyberaanvallen zijn op kritische infrastructuur, maar het kunnen ook aanvallen zijn op het democratisch proces in de stad.
"Is Maastricht voorbereid op mogelijke beïnvloeding van de gemeenteraadsverkiezingen in 2026? Hoe goed is Maastricht voorbereid op digitale dreigingen, zoals Russische cyberaanvallen? Wordt er in Maastricht onderzoek gedaan naar digitale dreigingen en buitenlandse beïnvloeding, bijvoorbeeld bij de Universiteit Maastricht?" Enkele vragen van raadslid Mart den Heijer van Volt in Maastricht.

De fractie wil weten hoe de stad zich voorbereidt op alle mogelijke crisisscenario's. "Welke stappen onderneemt de gemeente om essentiële infrastructuur te beschermen tegen cybercriminaliteit? Welke maatregelen neemt de stad om energiezekerheid te waarborgen in onzekere tijden? Is er een noodplan om essentiële voorzieningen en infrastructuur operationeel te houden in tijden van crisis?"
Symbool voor Europa
Mart Den Heijer: "Maastricht staat symbool voor Europese samenwerking sinds het Verdrag van Maastricht in 1992, dat de basis legde voor de Europese Unie en de euro. Maar in een wereld waarin geopolitieke spanningen toenemen – denk aan de trans-Atlantische onzekerheden onder Trump, de oorlog in Oekraïne en discussies over Europese defensie – is de vraag of onze stad voldoende voorbereid is op deze ontwikkelingen."
Sociale polarisatie
"De Amerikaanse verkiezingen en de daarmee gepaard gaande sociale polarisatie hebben niet alleen impact binnen de VS, maar reiken ook tot Europa en zelfs Maastricht. Sociale media versterken deze dynamiek door desinformatie te verspreiden en tegenstellingen te vergroten. Dit heeft gevolgen voor hoe we politiek bedrijven, debatten voeren en omgaan met maatschappelijke vraagstukken in onze eigen regio. Zo is Volt Maastricht (en de fractie) van het platform X afgegaan", schrijft Volt.
