Inhoudsopgave
In Maastricht worden eigenaren van loslopende katten met zijden handschoentjes aangepakt, terwijl de impact enorm is. Loslopende en verwilderde katten maken veel slachtoffers onder muizen, vogels en in Maastricht in het bijzonder ook onder de hier voorkomende muurhagedissen. In heel Nederland sneuvelen jaarlijks 40 miljoen andere dieren door het jachtinstinct van katten. Dat staat in de nota Dierenwelzijn Maastricht, die deze week politiek wordt besproken.
Volgens de gemeente zijn de eigenaren van katten die loslopen en andere dieren doden strafbaar. De eigenaar aanvaardt immers de kans dat de katten andere dieren doden, en dat is strafbaar volgens de Wet Dieren. "De katteneigenaar die zijn kat buiten laat lopen, maakt zich schuldig aan een strafbaar feit zodra de kat een vogel vangt. Het voorschrijven van het binnenhouden van katten, en het handhaven hierop, ligt echter gevoelig, waardoor tot nu toe geen enkele gemeente haar inwoners hiertoe verplicht."
Steriel
Om de populatie verwilderde katten te beheersen worden vruchtbare katten/poezen afgevangen, steriel gemaakt en indien de katten niet herplaatst (niet socialiseerbaar) kunnen worden als huisdier, terug te zetten op de plek waar ze gevangen zijn. Dit TNR-traject (Trap – Neuter – Return) wordt uitgevoerd door een externe partij.
Euthanasie
"Ondanks dat TNR in Maastricht al geruime tijd wordt toegepast, rijst de vraag of deze methode afdoende is, aangezien er toch nog wel meldingen komen van overlast door verwilderde katten in de openbare ruimte. De andere methode die meer recht lijkt te doen aan het voorkomen van overlast in de openbare ruimte, maar ook meer recht doet aan het indammen van de ecologische impact van katten in de openbare ruimte is afvangen en niet meer terugzetten. Dit resulteert in de moeilijkheid dat er slechts een beperkte deel sociaaliseerbaar is en dientengevolge het andere deel levenslang zal moeten worden opgevangen of geëuthanaseerd. Op het moment dat klachten rondom verwilderde katten aanleiding geven zullen we de aanpak heroverwegen."
Chipplicht
In 2023 is ook een landelijke chipplicht voor katten aangekondigd. Door deze chipplicht kunnen kwijtgeraakte katten sneller en vaker herenigd worden met hun eigenaar. Wanneer de chip- en registratieplicht voor katten ingaat is nog niet bekend. "Wij onderstrepen het belang van het invoeren van de chip- en registratieplicht voor katten."
Communicatie
Ook in gemeente Maastricht worden jaarlijks veel katten als vermist opgegeven. Zwervende katten waar de eigenaar niet van bekend is, worden opgehaald en opgevangen. "Om het aantal zwervende katten te verminderen, is het belangrijk dat er zoveel mogelijk katten gesteriliseerd worden, ook katten met een eigenaar. Daarom willen wij eigenaren van katten stimuleren om hun kat te laten chippen en registreren en castreren/steriliseren. Dit kan middels een communicatiecampagne en chip- en sterilisatieacties in samenwerking met de Dierenbescherming en Maastrichtse dierenartsen." Voor die communicatie wordt 5000 euro uitgetrokken.