Inhoudsopgave
Leef Mestreech,
De Senioren Stadspartij stelde deze week vragen aan het college wanneer nu eindelijk de houten brug in het stadspark -nabij de gerenoveerde stadswal- weer in gebruik wordt genomen. Dit bruggetje is al geruime tijd afgesloten omdat hij niet meer veilig is. Voor alle duidelijkheid, we praten hier niet over de Golden Gate Bridge in San Francisco. Nee, het is een bruggetje van een aantal meter met een paar houten plankjes. Waarom het zo lang duurt om dit te herstellen, is velen een raadsel.
Maar ik heb een oplossing! De SP kwam namelijk met een pleidooi om de maatschappelijke diensttijd voor ambtenaren in te voeren. Beleidsmakers en ambtenaren verrichten dan onder werktijd actief vrijwilligerswerk binnen hun eigen beleidsdomein. Wat als een team van ambtenaren die brug nu eens gaat fixen? Dan snijdt het mes van drie kanten. De brug kan weer gebruikt worden, ambtenaren vullen op een zinvolle manier de maatschappelijke diensttijd in én je hebt gelijk een teambuildingsactiviteit. Er is zelfs nog een vierde snijkant van het mes, want Tim 'S Jongers schrijft in een artikel in De Correspondent: "Beleid wordt beter als ambtenaren achter hun laptop vandaan komen." Dus hup, morgen aan de slag.
Wie wel al aan de slag ging, was de SP Maastricht. Zij spoten deze week met verfbussen vredesduiven op Plein 1992. De plek was bewust gekozen, want Plein 1992 was ook het decor voor de rondreizende NAVO-tentoonstelling die bestaat uit fotoborden. Prima actie om op te komen voor vrede, al hoop ik wel dat de verf op waterbasis is en met een regenbuitje vanzelf weer wegspoelt. Verder vond ik de beargumentatie voor deze actie door de SP enigszins naïef. De partij vindt de roep om het hebben van een grotere en nog sterkere NAVO een ontzettend eenzijdig verhaal. Ze zeggen, ik citeer: "Maar de SP gelooft, totaal tegen de stroom in, een heel ander verhaal. Een verhaal waarin échte vrede en veiligheid begint bij een betaalbaar dak boven je hoofd. Bij een wijk waar je je kinderen zonder zorgen laat buitenspelen. Bij een zorgverlener die tijd voor je heeft. Bij een betaalbare tas boodschappen en zonder honger naar school."

Verder vinden ze: "De EU geeft momenteel al drie keer zoveel uit aan defensie als Rusland. Nog eens 800 miljard extra is niet alleen onnodig, maar de geschiedenis leert ons dat het ronduit gevaarlijk is." Nogmaals, ik ben ook voorstander van vrede, maar met een dak boven je hoofd, zorgeloos buitenspelen of een betaalbare tas boodschappen, hou je die koekwausen van een Poetin, Orban, Loekasjenko, Fico en zelfs een Trump niet buiten de deur. Een wit vredesduifje op Plein 1992 is prima, maar de achterliggende gedachte rammelt van alle kanten.
Waar het ook rammelt, is in de raadszaal van Maastricht. Zo is er de burgemeester die niet wil ingrijpen in een ethische kwestie, omdat hij vindt dat het een partij-aangelegenheid is. Met als gevolg dat een raadslid zich afmeldt voor de raadsvergadering, omdat hij zich niet meer veilig voelt. Verder komen er -na genoeg vuurwerk in de raadszaal- dan toch vuurwerkvrije zones in Maastricht en met het nodige gesputter gaat er een ton extra subsidie naar Opera Zuid. Net zoals bij de vredesduif van de SP zijn bij de besluiten vuurwerkvrije zones en extra subsidie, de argumenten op z'n minst 'vreemd' te noemen.

Over het vuurwerk lagen drie moties op tafel: een algeheel verbod, een centrale vuurwerkshow en vuurwerkvrije zones. De laatste werd het dus, maar burgemeester Hillenaar ontraadde alle drie de moties. Volgens hem zijn ze niet te handhaven. "In Maastricht kun je alleen een afsteekverbod invoeren. Zelfs als je mensen met een hele tas vol vuurwerk ziet lopen, kun je nog niks. Dus de moties hebben voornamelijk een symbolische werking", liet hij de raad weten. Als dat het probleem is, kondig je toch een noodverordening af waarbij het verboden is om vuurwerk op een publiek toegankelijke plaats in je bezit te hebben. Dat is natuurlijk een extreem radicale maatregel, maar ik denk dat het merendeel van de inwoners van Maastricht daar blij mee zouden zijn. Eén vuurwerkvrije zone kan ik overigens nu al aanwijzen: dat is de raadszaal.
Over de toekenning van de extra subsidie van 100.000 euro aan Opera Zuid morde ook bijna iedere partij. "Clubs met een sterke lobbykracht kunnen altijd rekenen op extra geld", kwam naar voren. Verantwoordelijk wethouder Frans Bastiaens was het hier niet mee eens: "Opera Zuid is geen machtige organisatie die slim weet te lobbyen. Dat zijn ze net niet. Ze draaien juist veel meer uren dan ze ooit betaald krijgen. Daarom wil iedereen zich voor ze inzetten." Met andere woorden: als je veel uren maakt, te weinig betaald krijgt en iedereen zich voor je wil inzetten, druppelt er wellicht nog iets uit het geldkraantje. Vertel dat maar aan Sinterklaas en zijn Pieten die zich het schompes werken en waar ieder kind zich voor wil inzetten. Die worden afgescheept met een aalmoes. En draaien ze bij Bureau Europa ook meer uren dan ze betaald krijgen? Moet ik de Dansdagen ook nog noemen? Nee, achter de schermen speelt zich bij 'grote clubs' wel degelijk een ander (beïnvloedings)spel af dan bij de gemiddelde jeu de boules-club in bijvoorbeeld Malberg. En anders wordt het tijd dat De Nieuwe Ster ook subsidie krijgt, want ook wij maken veel meer uren dan we betaald krijgen en hebben bijna 23.000 dagelijkse lezers van de nieuwsbrief die ons een warm hart toedragen.
Deze week was er ook groot nieuws, want fractievoorzitter Jo Smeets van Maastricht van Nu maakte bekend dat zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 ook gaat meedoen in Heerlen en Meerssen. Dat doet zijn partij onder de naam Heerlen van Nu en Meerssen van Nu. "Dit markeert een belangrijke stap in onze missie om lokale gemeenschappen te versterken en te vertegenwoordigen", laat de voorman weten. Om een en ander te realiseren is ook de landelijke partij Nederland van Nu opgericht. Als inwoner van Wijlre, ga ik Jo adviseren om ook in mijn gemeente zo'n partij op te richten, want daar kunnen ze wel wat frisse wind gebruiken. Ik stel me wel beschikbaar als lijstduwer voor Gulpen-Wittem van Nu. Dinsdag aanstaande geeft Jo Smeets een toelichting op de plannen. Belangstellenden kunnen zich aanmelden door een berichtje naar Jo Smeets te sturen. Steunt u mij in mijn politieke ambitie, meld u dan vooral aan voor deze bijeenkomst!

Wie waarschijnlijk geen ambitie heeft, is de beletteraar van verkeersborden in de Boschstraat. De gele borden wijzen de verkeersdeelnemer erop dat er flink wordt gewerkt aan de Bassinbrug. Op het eerste oog valt het niet gelijk op, maar wie goed kijkt, ziet dat Mosea Forum niet via de Bassinbrug bereikbaar is. Mo-sea? Waarschijnlijk heeft de ijverige man of vrouw gedacht: 'als ze de nieuwbouw bij het Landbouwbelang The M noemen, maak ik ook een Engelse variant van Mosae'.
Veer zien us!
Oscar

