Inhoudsopgave
De vaccinatiegraad tegen besmettelijke ziektes in alle wijken in Maastricht is -veel- te laag: onder de vereiste 90% die groepsimmuniteit waarborgt. Negen op de tien baby's zouden gevaccineerd moeten worden, maar dat percentage wordt niet gehaald. Sterker nog: er is sprake van een dalende trend. In nagenoeg de hele stad wordt onder de 85% gescoord. Het risico op uitbraak van ziekten als polio, mazelen, bof, rode hond en hepatitis-B is daardoor reëel geworden.
"Een dalende trend in de vaccinatiegraad kan ervoor zorgen dat uitbraken ontstaan van besmettelijke ziekten die in Nederland niet of nauwelijks meer voorkomen." Dat meldt wethouder Jeroen Hoenderkamp in antwoord op vragen van de VVD en de Seniorenpartij Maastricht.
Uit de tabellen blijkt dat zowel Maastricht, Meerssen en Eijsden-Margraten procentueel zakken onder de 90 procent bij verschillende infectieziektes. Dit kan een risico vormen voor de volksgezondheid. Er wordt momenteel zowel landelijk als bij de GGD Zuid-Limburg nagedacht over passende maatregelen om de vaccinatiegraad te verhogen.
Twijfelen
Onderzoek toont aan dat de groep mensen die twijfelt over vaccinaties steeds groter wordt. Deze groep is niet altijd te overtuigen via de gebruikelijke kanalen (denk aan een brief of oproep) omdat de redenen om te twijfelen heel divers kunnen zijn. Ook daar laat onderzoek zien dat dit kan liggen aan bijvoorbeeld prikangst en wantrouwen tegen de overheid. Deze groep twijfelaars is in beweging te brengen door persoonlijke aandacht, een luisterend oor en nabije vaccinatiemogelijkheden. Middels fijnmazig vaccineren en zorgzaam vaccineren is het tij mogelijk wat te keren. Dit vraag echter wel om een arbeidsintensieve en op maat aanpak per wijk. Momenteel is de manier van financieren hier niet kostendekkend voor.
BMR
Om toch meer inzicht te krijgen in welke stadsdelen/wijken een relatief lage vaccinatiegraad hebben, analyseerde GGD Zuid-Limburg op verzoek van de gemeente Maastricht de RVP-vaccinatiegraadcijfers op postcodecijfers niveau. Hierbij is gekeken naar de BMR (bof/mazelen/rode hond) vaccinatie. Dit is een representatieve vaccinatie die in twee keer toegediend wordt. De eerste rondom de leeftijd van veertien maanden op het consultatiebureau en de tweede op een leeftijd van negen jaar tijdens een groepsvaccinatie op een centrale locatie in de gemeente Maastricht.
Omdat er in Maastricht per geboortecohort per postcodecijfers niveau heel vaak te weinig (< 50) kinderen zijn, zijn de postcodegebieden (zie tabel 4) samengevoegd tot stadsdelen (ook bekend als CBS Wijken). Zie hiervoor onderstaande tabel.


