Doorgaan naar artikel

UWC-top: 'M. mag nooit meer met kinderen werken'

Het United World College in Maastricht. Foto: Tjeu Philippens

Inhoudsopgave

De internationale top van het United World College in London heeft vorig jaar aan de ouders van kinderen die door Simon M. seksueel waren misbruikt, laten weten dat M. nooit meer op een school of instelling met kinderen zou mogen werken in de toekomst. M. werkte tussen 2016 en 2023 op het Maastrichtse United Word College.

M. moest daar vorig jaar vertrekken. De reden van zijn vertrek wil het UWC niet zeggen, alleen dat het contract in 2023 werd beëindigd. De man kreeg geen referentie mee van het United World College. Na zijn vertrek kwam het hoofdkantoor in Londen met de bevindingen uit een al langer lopend intern onderzoek naar verschillende meldingen van seksueel misbruik door de schoolpsycholoog op het United World College Waterford in Swaziland in het zuiden van Afrika. Daar kwamen minstens vier gevallen van seksueel misbruik door M. aan het licht.

Fragment uit een email van UWC International.

De Nieuwe Ster publiceerde donderdag het verhaal over het seksueel misbruik van Nederlandse meisjes op het UWC Waterford. Een van de slachtoffers, Sofia Bant, deed aangifte, waarna de zedenpolitie in Limburg een onderzoek begon. Bant was niet het enige slachtoffer. Meldingen over seksueel misbruik waren al langere tijd bekend bij de schoolleiding van het UWC Waterford. De directrice spreekt over minstens vier gevallen die bekend zijn. Het Maastrichtse UWC valt onder de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). LVO is om een reactie gevraagd, maar heeft tot woensdagavond niet gereageerd.

Voor het internationale hoofdkantoor van UWC is de kous nog niet af. Dat blijkt uit de reactie van Faith Abiodun, Executive Director of UWC International. Het hoofdkantoor wil meer feiten over de zaak verzamelen om ervoor te zorgen dat alle UWC scholen maatregelen nemen om situaties zoals met M. in de toekomst te voorkomen.

Het UWC hoofdkantoor wil meer feiten boven tafel krijgen.

Residence Mentor
Schoolpsycholoog M. ging na zijn baan in Afrika aan de slag als Head of Student Services bij het United World College in Maastricht. De man was daarnaast ook Residence Mentor. Dat betekent dat hij op de campus in Maastricht woonde en dag en nacht beschikbaar was voor een groep van 20 studenten. Bij het United World College, waar 900 studenten uit 100 landen zitten, zijn meerdere Residence Mentors die allemaal in een appartement op de campus wonen met de studenten.

Sofia Bant, hier met haar moeder, deed aangifte van het seksueel misbruik door SImon M.

Wangedrag
Nog voor de publicatie in De Nieuwe Ster, deed het United World College in Maastricht een verklaring naar oud studenten de deur uit, waarin benadrukt werd dat er in Maastricht geen meldingen zijn binnengekomen over wangedrag van Simon M. Anders dan in de verklaring van directrice Viki Stiebert staat, was het niet het United World College dat naar de politie stapte. Het politie-onderzoek werd in mei van dit jaar opgestart door het team zeden van de Dienst Regionale Recherche naar aanleiding van twee aangiftes van Nederlandse meisjes, onder wie Sofia Bant. Het United World College wilde de kwestie in de doofpont stoppen, tot ergernis van de rechercheurs.

Directrice Viki Stiebert startte woensdagavond met damage control voor het UWC.

Misbruik
Woensdag kwam ook UWC Waterford in Swaziland met een verklaring naar buiten. Ook hierin worden de feiten verdraaid. De directie schrijft in hun statement dat ze de laatste maanden op de hoogte zijn gebracht van enkele voorvallen uit het verleden van seksueel misbruik. 'Deze beschuldigingen zijn zeer serieus genomen en we hebben dit onmiddellijk gemeld bij de Royal Eswatini Police Services.' Deze opmerkingen stroken niet met eerdere uitlatingen van directrice Jackie Otula, die melding maakte van het feit dat de eerste misbruikzaak in oktober 2016 al bij de schoolleiding gemeld werd. De Nieuwe Ster heeft de documentatie waaruit blijkt dat de school al acht jaar wist van het misbruik.

In de verklaring aan studenten schrijft de directie dat naar aanleiding van de meldingen de procedures rondom de veiligheid van studenten nog eens zijn aangescherpt. Slachtoffers van misbruik kunnen dat melden bij de pastorale teams van UWC Waterford. Een soortgelijke boodschap stond ook in de memo van het UWC Maastricht.

Bekenden
In de periode waar Jackie Otula, directrice bij Waterford over spreekt namelijk 2016, was Kate Doyle daar Deputy Head of School. Zij werkte er tussen januari 2015 en december 2017. In die jaren waren de beschuldigingen van seksueel misbruik bekend bij de directie. Simon M. nam in augustus 2016 afscheid van UWC Waterford om in Maastricht te gaan werken. Kate Doyle, vertrok in december 2017 naar United World College Maastricht, waar ze weer kwam te werken met Simon M. In Maastricht worden de twee ook weer collega's van een andere bekende van UWC Waterford, Lodewijk van Oord, telg uit de schatrijke familie van baggeraars met een geschat vermogen van 1,6 miljard euro. Van Oord is tussen augustus 2010 en juli 2014 Director of Studies op UWC Waterford en gaat in juni 2017 aan de slag als Head of College in Maastricht.

Schrijverschap
Van Oord neemt afgelopen zomer afscheid van Maastricht om zich volledig te wijden aan het schrijverschap. Hij was in ieder geval in 2022 al op de hoogte van de meldingen richting Simon M. Dat blijkt uit een mail van hem aan slachtoffer Sofia Bant, waarin hij schrijft: "Ik ben inderdaad op de hoogte van de beschuldigingen die naar boven zijn gekomen bij het UWC Waterford."

Het politie-onderzoekt leidt niet tot een strafrechtelijke vervolging wegens gebrek aan steunbewijs. De Officier van Justitie vindt dat er wel een strafbaar feit heeft plaatsgevonden, maar besluit door het gebrek aan steunbewijs de zaak te laten rusten.

Misbruikschandaal United World College
Een schoolpsycholoog van het United World College in het Zuidelijk Afrika die zich schuldig maakte aan seksueel misbruik van jonge Nederlandse meisjes op school ging na het ontdekken van het misbruik aan de slag op het Maastrichtse United World College.
Arbeidsinspectie grijpt in bij United World College
De Arbeidsinspectie is met een onderzoek bezig bij de internationale school United World College (UWC). De school werkt met ondoorzichtige arbeidscontracten waardoor medewerkers veel meer uren maken dan toegestaan. De zaak kwam aan het rollen door een klokkenluider. De 200 internationale studenten die aan het UWC studeren, wonen op de

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden