Doorgaan naar artikel

Maastrichtse VVD werkt aan sterker thuisgevoel in de stad

Inhoudsopgave

De Maastrichtse VVD zet zich in voor het versterken van het gevoel van thuis zijn in Maastricht. Het politieke zomerreces biedt een moment om te reflecteren op wat echt belangrijk is en waarvoor we ons inzetten. Voor ons als lokale VVD is het thuisgevoel in Maastricht essentieel. Dit gevoel bestaat uit vele kleine puzzelstukjes die samen bepalen of je je thuis voelt in onze stad, of dat gevoel juist mist.

Het is belangrijk om te erkennen dat het gevoel van thuis zijn voor veel mensen niet vanzelfsprekend is. De VVD streeft naar een gebalanceerde gemeente die Maastrichtenaren ondersteunt in wat ze nodig hebben, terwijl we proberen extremen te vermijden. 

Een van de huidige uitdagingen is de krapte op de huizenmarkt. Veel Maastrichtenaren of mensen die zich in hun hart Maastrichtenaar voelen, wonen noodgedwongen nog thuis of moeten buiten de gemeente op zoek naar een woning. Voor hen is het thuis zijn in Maastricht niet mogelijk. Daarom pleit de VVD al enige tijd voor meer woningbouw, zoals bijvoorbeeld het bouwen van woningen voor starters en senioren op de oude sportvelden in Borgharen.

Maar we kijken ook naar het breder perspectief, want we zien dat het uitbreiden binnen de stadsgrenzen veel discussie met zich meebrengt. Daarom hebben we het college gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheid van volledig nieuwe wijken binnen de gemeente en buiten de bebouwde kom, zodat meer mensen de kans krijgen om in Maastricht te wonen.

Maar er is meer nodig om van Maastricht een thuis te maken. Of je nu hier geboren bent, ouders hebt die hier vandaan komen, of hier bent komen wonen, een thuis moet gezond én groen zijn. De VVD heeft daarom het initiatief genomen om De Koompe, naast het politiebureau, te ontwikkelen tot een extra stadspark, om het groene hart van de stad te vergroten.

Naast wonen en groen, is het hebben van werk ook belangrijk. Iedereen verdient een plek in Maastricht om een gezond inkomen te verdienen, ongeacht de economische situatie. Dit vereist sterke ondernemers en bedrijven: van horeca tot industrie en van de ondernemers in de binnenstad tot in de wijken van de stad. Maar ook vinden we de ontwikkeling van de kenniseconomie heel belangrijk voor onze stad, waarin kennis, innovatie en technologie de belangrijkste drijvende krachten zijn achter groei en welvaart voor Maastricht. We zijn positief gestemd over de recente ontwikkelingen in Randwyck, zoals de bouw van een parkeergarage, een extra incubator en het doortrekken van de Groene Loper om Randwyck met de rest van de stad te verbinden.

Om de campus te ondersteunen, heeft de VVD ervoor gezorgd dat de stedenband met Chengdu is verbroken. Deze band kostte de stad veel geld zonder dat het onze (kennis)economie iets opleverde. Bovendien heeft de rijksoverheid China aangemerkt als een van de grootste risico’s voor onze economie. We hebben het college gevraagd om te zoeken naar een nieuwe stedenband die echt iets voor Maastrichtenaren betekent, of om af te zien van een nieuwe band als deze niet gevonden wordt.

Tot slot is het behouden van onze lokale cultuur misschien wel het belangrijkste puzzelstukje om je thuis te voelen in Maastricht. De VVD heeft aandacht gevraagd voor het faciliteren van carnavalsverenigingen en ook het meer uitdragen van het Maastrichts dialect. Op ons initiatief komt op de plaatsnaamborden van de stad naast “Maastricht” ook “Mestreech” te staan. Dit lijkt misschien een klein gebaar, maar het draagt bij aan dat gevoel van thuiskomen en het welkom zijn in Maastricht.

Guiseppe Noteborn                 Siem Verkoijen                Jurgen van Heertum

Fractievoorzitter                            Raadslid                                 Raadslid

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden