Doorgaan naar artikel

UM komt met 'Unit gevoelige samenwerkingen'

Actievoerders bezetten de gangen van een van de universiteitsgebouwen.

Inhoudsopgave

De Universiteit Maastricht richt dit voorjaar een Unit Gevoelige Samenwerkingen (Sensitive Partnerships Unit, SPU) op. Deze eenheid wordt het eerste aanspreekpunt voor de UM-gemeenschap bij vragen of zorgen over samenwerkingen, kennisveiligheid, mensenrechten of partnerschappen met fossiele of gevoelige industrieën.

Het onderwerp wordt in de komende vergadering van de Universiteitsraad besproken.

De SPU zal dienen als een poortwachter en adviesorgaan. Het team maakt een eerste inschatting van de risico’s van (mogelijke) samenwerkingen. Indien nodig worden zaken doorgestuurd naar gespecialiseerde commissies op het gebied van kennisveiligheid, mensenrechten of gevoelige industrieën.

Mensenrechtenclausule
Vanaf de lente van 2025 zullen alle nieuwe samenwerkingen en verlengingen met academische en niet-academische partners een mensenrechtenclausule bevatten. Dit maakt het mogelijk om de samenwerking te beëindigen wanneer een van de partijen betrokken blijkt te zijn bij internationale misdrijven of ernstige mensenrechtenschendingen.

Behalve de SPU komt er ook een Commissie Gevoelige Samenwerkingen. Die kijkt in drie subcommissies naar, kennisveiligheid, mensenrechten en samenwerkingen met fossiele of gevoelige industrieën.

Betaalde functies
De overkoepelende commissie bestaat uit vier leden: de voorzitters van de drie subcommissies en een ethisch expert. Een vaste secretaris ondersteunt het geheel. Om flexibiliteit te garanderen, kunnen de subcommissies bij specifieke gevallen een beroep doen op een groep van vijf ad-hoc-experts. Omdat vermoed wordt dat de leden behoorlijk tijd kwijt kunnen zijn aan hun commissie-werk, worden de functies betaald.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Onderbouwde argumenten
Het bestuur van de Universiteit kan besluiten een samenwerking voort te zetten, op te schorten, te beëindigen, te vernieuwen of niet te starten. Bij afwijking van het advies van de Commissie Gevoelige Samenwerkingen moet het bestuur deze beslissing met onderbouwde argumenten toelichten.

Om het nieuwe kader te testen, zal UM in 2025 starten met een pilotfase. In de eerste helft van het jaar worden drie casussen beoordeeld, waaronder samenwerkingen met partners in Israël.

Bovendien komt er één centraal contactpunt op UMployee, waar medewerkers richtlijnen en zelfevaluatie-instrumenten kunnen vinden om risico’s van projecten of activiteiten te beoordelen.

UM wil ‘Postillion d’amour’ zijn voor vrede
Maastricht heeft weer zijn eigen krant: denieuwestermaastricht.nl. Blijf op de hoogte van lokale gebeurtenissen, politiek, horeca, ondernemers, cultuur en historie.
OmniUM moet debat beheersbaar maken
De universiteit in Maastricht heeft een nieuw debatprogramma ontwikkeld onder de naam OmniUM. Omni is Latijn voor alles, elk, iedereen. Het moet deelnemers “een veilige ruimte” bieden voor “eerlijke gesprekken” waarbij onder meer een “vreedzame toekomst” verbeeld kan worden.
UM-wetenschappers willen ‘drastischere maatregelen’
Van de redactie van Observant De Universiteit Maastricht moet “onmiddellijk” de banden opschorten met Israëlische instellingen en bedrijven “die betrokken zijn bij de genocide” in de Palestijnse gebieden. Dat schrijven 121 Maastrichtse wetenschappers in een open brief aan het college van bestuur (cvb). Het staat voor hen “buiten kijf” dat
Demonstraties Palestina worden ‘Chefsache’
De Nieuwe Ster bestaat precies twee maanden en in die korte tijdspanne hebben we al heel vaak verslag gedaan en foto-impressies gemaakt van vele protesten van Free Palestine Maastricht en van Extinction Rebellion (XR). Duidelijk is dat de de protesten de stad in twee kampen verdelen. Richting geven zal ‘Chefsache’

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden