Inhoudsopgave
Het Mosa Jazz Collective is de nieuwe naam van de Thursday Night Big Band, een initiatief om de beste lokale jazzmuzikanten en -composities in de kijker te zetten. In de jazzscene ligt veel nadruk op het spelen van 'standards; nummers uit de vormende jaren van de jazzmuziek, de jaren ‘30 tot ‘50, die vrijwel iedere jazzmuzikant leert spelen. Daardoor dringen nieuwe composities moeilijk door tot in het collectieve geheugen.
Door IJsbrand van Lambalgen
Het Mosa Jazz Collective speelt daarom nieuwe composities van jazzmuzikanten uit Maastricht en omstreken. Het resultaat van deze inspanningen, opgenomen voor een live publiek in de Muziekgieterij, verschijnt nu op cd en vinyl.
De sterke arrangementen bevatten vele mooie momenten, zoals in het openingsnummer Perfect Match, waar thema en solo met elkaar versmelten tot een geheel dat beelden oproept van de drukke binnenstad van New York. Of Chasse, waarbij de bassolo van Jo Didderen en de drumsolo van Jérôme Cardynaals de uiteinden vormen van een heerlijk stukje virtuositeit van de blazerssectie. Dan in Joe Joe keert de begeleiding al in de tweede helft van elke solo terug naar het thema, wat een spannend gevoel van urgentie verleent aan de solo’s.
Maar het hoogtepunt van de cd is misschien wel het sluitende drieluik van In A Dream, Diner Dansant en L’Ombelico Del Monde. De laatste van die drie is een bonustrack voor de cd, die niet meer op de lp paste. In A Dream doet haar naam eer aan en is slepend, dragend, dramatisch en introspectief. Daniel Daemen, die het stuk schreef, neemt het melodische werk voor zijn rekening. Soms speels, soms bijna voorzichtig, en altijd prachtig ondersteund door het sprookjesachtige begeleidingswerk van de band. Het stuk blijft ook na de tiende keer luisteren prachtig.
Eigenwijze charme
Diner Dansant swingt de pan uit waardoor het onmogelijk is om stil te zitten. Het intro trekt meteen de aandacht dankzij het speelse steekspel tussen de Rhodes piano en twee groepen koperblazers en het thema zelf heeft een eigenwijze charme. In de solo secties springen Koen Smits en Daniel Daemen behendig over de drijvende ritmesectie. Jérôme Cardynaals en Joeri Kalkhoven treden ook even in het middelpunt van de aandacht door elkaar af te wisselen in een pittige drumsolo.
Stortvloed van noten
Het laatste en langste nummer van de plaat is L’Ombelico Del Monda, een avontuur van ruim acht minuten dat na een teder begin gestaag opbouwt tot een woelige finale. Leo Janssen neemt hier het volledige solowerk op zich, en gebruikt de ruimte die hij krijgt vakkundig om een veelzijdige, gevarieerde solo neer te zetten. Zo bouwt hij met de band mee op tot de finale, waar hij uiteindelijk met een stortvloed van noten het nummer én de cd afsluit.
Geen afleiding
Net zoals op de livealbums uit het lp-era sluiten de nummers perfect op elkaar aan zonder pauze of hakkelen. Het publiek van de opnamesessie is ook hoorbaar, maar is op geen enkel moment storend. Naast het klappen aan het einde van elk nummer is er enthousiast applaus te horen aan het einde van solo’s. Zo blijft het voor de luisteraar hoorbaar – én voelbaar – dat het een live opname is, maar er geen rumoer van het publiek dat afleidt van de kraakheldere registratie van de gespeelde muziek.
Complimenten daarvoor ook aan het team dat de opname, mix en master heeft gedaan. De solo instrumenten staan duidelijk op de voorgrond en de begeleidende instrumenten smelten mooi samen zonder definitie te verliezen. Ook de dynamiek voelt levendig zonder dat je na elke passage aan de volumeknop moet draaien, en luistert daardoor heel prettig.
Vele uren luisterplezier
In een vloek en een zucht is het album weer voorbij, maar kan gelukkig, in tegenstelling tot een concert, met een druk op de knop opnieuw beginnen. De memorabele thema’s en sterke solo’s, blijven boeien zonder ontoegankelijk te worden en bieden voldoende afwisseling maar zijn toch een coherent geheel. Het album laat zich in de achtergrond luisteren, maar is het ook meer dan waard om er goed voor te gaan zitten en aandachtig te luisteren terwijl de muziek je overspoelt. Al met al garandeert het debuutalbum van het Mosa Jazz Collective vele uren luisterplezier.
Release party
Voor wie dit spektakel eens live mee wilt maken én als eerste het album op cd of vinyl in handen wilt hebben is er op 13 februari een release party in de Muziekgieterij. Daar zal de band nummers van het album ten gehore zal brengen en na een pauze vooruitblikken op toekomstige projecten. Tickets voor het evenement zijn beschikbaar op de website van de Muziekgieterij.