Inhoudsopgave
Bij de vorige verkiezingen voor de gemeenteraad was de opkomst 45%. Dat was dramatisch laag. Het is aan de politiek zelf om duidelijk te maken dat gemeentepolitiek ook echt ergens over gaat. Dat kan. Zeker in Maastricht. Moet de stad meehelpen aan een stuk financiering van de bouw van een nieuw stadion voor MVV? Moet de stad meehelpen aan een stuk financiering om de Bonbonnière weer levensvatbaar te maken. En zo zijn nog diverse grote vragen te stellen. De Nieuwe Ster denkt graag mee.
Over minder dan een jaar weten we hoe Maastricht gestemd heeft voor de nieuwe gemeenteraad. Heel Maastricht? Nee, dat zeker niet. Maar laten we hopen dat weer meer dan de helft van de kiesgerechtigde inwoners naar de stembus gaat.
Maar hoe bereik je dat? Niet door ruziënd het laatste jaar in te gaan, waarbij met name de kleinere van de zestien partijen in de gemeenteraad elkaar nogal eens overschreeuwen om aandacht te krijgen.
Ook al zijn de marges voor de lokale democratie smal, want veel beleid en uitvoering is al door Den Haag bepaald, er is genoeg ruimte voor een lokale ideeënstrijd. Er is nog genoeg te kiezen. Genoeg ook dat de burgers direct raakt.
Demagogie
Twee zaken stipten we al aan. Als partijen zich eens duidelijk zouden uitspreken over een nieuw stadion, op basis van feiten. Want nee: een stadion kost de stad niet de volledige bouwsom: het gaat erom of de stad wil meewerken aan een stuk financiering van een businessplan. Hetzelfde geldt voor de Bonbonnière. Dus svp geen demagogie, maar standpunten op basis van feiten.
Hotels
Het kan ook gaan over hele concrete verkiezingspunten. Moet het ophalen van de restzak in de binnenstad per direct weer terug naar één keer per week? Moet er een keiharde stop komen op de bouw van nieuwe hotels? Ongeacht de vraag of ze iets toevoegen, want in de aanvraag zijn ze altijd uniek, als de vergunning binnen is wordt het vaak meer van hetzelfde. Moet het aantal autoparkeerplaatsen in de binnenstad fors worden beperkt om meer ruimte maken voor fietsenstallingen? En als dat gelukt is, voeren we dan zero-tolerance beleid in voor wildgeparkeerde fietsen?
Statushouders
Een andere vraag is of statushouders die op zoek zijn naar en woning voorrang moeten krijgen op andere woningzoekers? Met andere woningzoekenden die ook acuut op zoek zijn naar een woning? Nu worden de statushouders in de cijfers vergeleken met alle woningzoekenden (ook met hen die al een sociale woningen hebben en al jaren en jaren staan ingeschreven om te kijken of er een keer wat beters langs komt), en dan lijkt het probleem vanzelf heel erg minimaal. Niet alleen de rechtse Forum voor Democratie maar ook een grote partij als de VVD wil van geen voorrang weten. Ook zo'n onderwerp moet benoemd worden.
Monumenten
Nog een concreet onderwerp: moet Intratuin toegestaan worden de horecameters in de het pand uit te breiden? En in het verlengde van die vraag: moet er niet veel meer worden meegedacht met ondernemers, die klagen over de traagheid van de gemeentelijke besluitvorming? In die categorie ook: het drama met de afgezaagde balk. Hoe wegen we het beschermen van monumenten af tegen de noodzaak om te vernieuwen om zo gebouwen ook functioneel te behouden? Om meer aan woningbouw te kunnen doen? Moeten we - ook al kost dat geld - niet weer Wonen Boven Winkels gaan activeren?
Grenzen
Grotere strategische vragen kunnen ook richting geven aan de kiezers. Moeten er grenzen komen aan de groei van de universiteit? Nu heeft de universiteit als het gaat om het aantrekken van buitenlandse studenten tegenwind, maar wat als die wind weer gaat liggen? Of moeten we juist inzetten op verdere groei, omdat de universiteit de motor is van de levendigheid in de stad? En de vraag of de stad die groei qua overlast aankan op de koop toenemen?
Evenementen
De druk op Maastricht is - als het gaat om leefbaarheid - in vele opzichten heel groot. Of het nu gaat om studenten, de talrijke evenementen in de stad of de toestroom van toeristen. Maastricht als dependance van Disney Parijs, als groot festivalterrein, ook tijdens carnaval. Moeten we dat willen, want goed voor horeca en middenstand en dus ook voor werkgelegenheid? Of moet Maastricht ook Maastricht blijven? En moeten we dus ook grenzen stellen aan de groei van de aantrekkingskracht van Maastricht?
Sociaal weefsel
Van het grootste belang voor de leefbaarheid in de stad is ook de sociale samenhang in de stad. Hoe komen we weg van de tweedeling? Wat is de rol van buurhuizen en gemeenschapshuizen. Van verenigingsleven? Hoe kunnen we dat sociale weefsel versterken, tegen de tweedeling opkomen? Wat zijn de mogelijkheden van de stad zelf en hoe kunnen we die inzetten? Hoeveel geld maken we als stad echt middelen vrij om mensen met een smalle beurs ook mee te laten doen? Kun je het openbaar vervoer voor minima in de stad gratis maken?
Gewicht
Er valt - kortom - genoeg te kiezen in Maastricht. Het zou mooi zijn als partijen niet alleen aangeven waarvoor ze staan maar ook waar ze tegen zijn. En vooral: welk gewicht een onderwerp voor hen heeft in de onderhandelingen als het gaat om het vormen van een coalitie. Dat zou een goede manier kunnen zijn om kiezers te verleiden weer naar de stembus te gaan.




