Doorgaan naar artikel

Stad: fors minder geluid bij evenementen

Koningsdag 2024.

Inhoudsopgave

Bij toekomstige evenementen moet het geluidsniveau in het publieksvak onder 100 decibel - dB(A) - blijven. Dat is drie decibel minder dan tot nu toe. Drie decibel klinkt niet als veel, maar het verschil in geluidservaring is groter dan je zou verwachten, omdat het decibelsysteem logaritmisch is. Organisatoren wilden toe naar geluidsniveaus zoals op dance- en housefeesten: tot 113 dB. Maastricht wil dat niet.

Voor veel mensen is een verschil van 3 dB duidelijk hoorbaar, maar het is geen drastische afname. Het voelt alsof het geluid iets minder indringend of minder intens wordt. Een verschil van 3 dB zorgt voor aanzienlijk minder gehoorschade als je langer aan dit geluid wordt blootgesteld.

Bas-geluid
Maastricht volgt het advies van de De Omgevingsdienst Zuid-Limburg. Die dienst heeft deze maximale geluidwaarde geadviseerd om de woonomgeving beter tegen geluidhinder te kunnen beschermen. Bas-geluiden moeten terug van 100 dB naar 95 dB. De branche-verenigingen willen juist ruimere normen.

Carnaval
Ook het meten van muziekgeluid tijdens Carnaval is aangepast. Niet meer op 3 meter afstand van de geluidgevelbox, maar aan de gevel van de meest nabij gelegen woning. "Gebleken is dat meten van geluid op drie meter van een geluidboxen in een drukke omgeving praktisch niet uitvoerbaar is. Los van het feit dat er veel storingsgeluid is, is ook het meten te midden van een grote, feestende massa geen optie."

Sportdag
Festiviteiten met een afsluitend feest op een buitenterrein - gedacht wordt aan een sportdag - blijven één keer per jaar mogelijk. Het maximale geluidsniveau is dan 80 of 70 dB.

Techniek
Maastricht juicht het toe dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van slimmere technieken om geluidoverlast voor omwonenden te verminderen. "De traditionele geluidgevelboxen worden in de straten van Maastricht nog wel gebruikt, maar op pleinen zien we steeds meer dat andere technieken worden gebruikt om het geluid dichter bij de bezoekers te brengen en de omwonenden er minder hinder van ondervinden. Deze ontwikkelingen juichen we als gemeente toe. Vandaar dat we in deze verordening aan de Best Beschikbare Technieken een plek hebben gegeven."

Stil asfalt te duur, woningen isoleren tegen geluid
De woningen die voor 1982 zijn gebouwd in Maastricht en die liggen langs de hoofdwegenstructuur van de stad kunnen het best aan de gevels tegen geluidshinder worden geïsoleerd. Het gaat om 2.922 adressen in 1.192 gebouwen die op de saneringslijst staan omdat ze te veel geluidshinder hebben.
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden