Inhoudsopgave
Maastricht moet van het rijk, net als alle andere gemeenten, in 2050 aardgasvrij én klimaatneutraal zijn. De stad heeft in 2021 een Transitievisie Warmte en Energie geschreven, waarvan nu al duidelijk is dat daarmee het doel niet wordt gehaald. Daarom is er een nieuwe versie geschreven. Maastricht gaat in 2025 een communicatiestrategie ontwikkelen voor alle buurten. Inhoudelijk: het eerste speerpunt is dat het electriciteitsnet toekomstbestendig moet worden gemaakt.
De stad constateert dat sinds het schrijven van de eerste visie op 'warmte en energie' de energieprijzen fors zijn gestegen en wisselvalliger zijn geworden. "Er is sinds 2022 sprake van transportschaarste op het elektriciteitsnet leidend tot netcongestie. De realisatie van de warmtenetten blijkt zeer ingewikkeld te zijn. De landelijke wet- en regelgeving is in beweging waarmee gemeenten nieuwe rollen en bevoegdheden krijgen." Daarom moet de visie van drie jaar geleden alweer op de schop.
Waterstof
De komende vijf jaren gaat Maastricht inzetten op het toekomstbestendig maken van het electriciteitsnet. Het tweede speerpunt is isolatie. Zo wordt gemonitord of de stad genoeg omdersteuning en subsidies biedt zodat er jaarlijks duizend woningen worden geïsoleerd. 'Verwarmen en koelen' met warmtenetten is de derde aanpak. Gekeken wordt of het lukt om meer woningen aan te sluiten op warmtenetten. Inzetten op waterstof en groen gas worden genoemd, maar daar wordt geen enkele doelstelling bij genoemd. De vijfde set maatregelen is het verduurzamen van bedrijven. Daarvoor wordt gedacht aan het opzetten van een gebiedsgerichte aanpak voor de vier grote bedrijvenlocaties in Maastricht.
De raad spreek in januari over de hernieuwde Transitievisie.