Inhoudsopgave
De gemeente Maastricht alleen al heeft voor een bedrag van 30 miljoen euro aan bestuurlijke vorderingen openstaan. Het gaat daarbij om verbeurde dwangsommen, ten onrechte verkregen subsidies, nog te innen belastingen, bestuurlijke boetes, terugvorderingen in het sociale domein zoals fraude met zorggelden of met uitkeringen. Meerdere miljoenen euro's zijn te linken aan wat genoemd wordt ondermijners, zoals hennepkwekers, leden van motorbendes en witwasbedrijven.
De cijfers komen uit de december-nieuwsbrief van het RIEC, het Regionale Informatie- en Expertisecentrum van Limburg. Een woordvoerder van het RIEC geeft aan dat de 31 gemeenten en de provincie Limburg samen 185 miljoen euro aan vorderingen hebben openstaan. Dat blijkt uit de jaarrekeningen. Het is voor het eerst sinds jaren dat dit bedrag onder de 200 miljoen euro is. Maastricht is wel een van de koplopers in Limburg als het gaat om nog te innen bestuurlijke vorderingen. Landelijk gaat het om vele miljarden euro's die overheden nog te goed hebben. Alleen al een stad als Rotterdam heeft 250 miljoen euro openstaan.
Het RIEC heeft de Limburgse gemeenten hulp aangeboden om te helpen om de gelden te innen die te linken zijn aan ondermijners. Gemeenten zijn daar niet goed genoeg voor uitgerust. Volgens de woordvoerder kunnen de gemeenten veel meer werk maken van het terughalen van gelden waar ze recht op hebben. "Incasso is bij gemeenten en overheden toch van een heel andere orde dan bij banken en bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Als bedrijven dit zo zouden aanpakken als overheden, zouden ze failliet gaan."
In Maastricht heeft de samenwerking met het RIEC al geleid tot diverse 'red flags' bij het sociale domein. Er is direct een 'afpakpotentieel' van 1 miljoen euro boven water gekomen.
Volgens het RIEC geldt dat bij te veel overheden de basis niet op orde is, als het gaat om het betaald krijgen van bestuurlijke vorderingen.
De stuurgroep RIEC heeft inmiddels een statement gemaakt dat afpakken hoog op de agenda staat. Het RIEC Limburg zal een flexibele schil (werkgroep) gaan vormen die RIEC-casussen gaat ondersteunen en partners gaat helpen. De operationele uitvoeringskracht moet vergroot worden. Het RIEC Limburg heeft al eerder goede resultaten laten zien met het bestuurlijk afpakteam, althans de onderzoekers. De focus voor de toekomst wordt gelegd op de incasso van openstaande posten, maar ook nieuwe RIEC casussen krijgen aandacht.