Inhoudsopgave
Tot 2050 heeft de gemeente zo'n 123 miljoen euro nodig om de eigen gebouwen te verduurzamen. In dat jaar moet Maastricht een klimaatneutrale stad zijn. Twintiog jaar eerder, in 2030, moet de organisatie klimaatneutraal zijn. Daarvoor wordt tot 2030 al 21.9 miljoen euro uitgetrokken voor verduurzaming van de gebouwen die eigendom van de gemeente zijn.
Die verduurzaming van de gebouwen moet leiden tot een energiereductie van 41% ten opzichte van 1990. Het gaat hierbij om 152 gebouwen waaronder gemeentelijke huisvesting, kantoren, winkels en sporthallen.
Verantwoordelijk wethouder Alain Garnier (Partij Veilig Maastricht): "Een belangrijke beperking bij de verduurzaming is de vraag of het stroomnet afdoende is, of er voldoende vakmensen en materialen zijn. Wat we nu doen is het maximaal haalbare."
De maatregelen worden per object bepaald en kunnen bestaan uit energiebesparende en energieopwekkende maatregelen zoals gevel, -vloer, -en dakisolatie, ledverlichting, warmtepompen, pv panelen en glasvervanging.
Volgens Garnier is verduurzamen in de historische binnenstad een complexe opgave. "Om maar een voorbeeld te noemen: voor een warmtepomp heb je ruimte nodig. Waar kun je die plaatsen? We verduurzamen in elk geval hand in hand met het monumentenbeleid. Waar particulieren zich aan moeten houden, gelden die regels ook voor de gemeente."