Doorgaan naar artikel

SP: opheldering over grondruil met Maastricht Beheer bv

Een projectontwikkelaar uit Varsseveld kocht in 2021 en 2022 twee panden in Belfort. Nu heeft de gemeente ze keihard nodig. Graphic: Tjeu Philippens

Inhoudsopgave

De SP in Maastricht heeft vragen gesteld aan het college over een grondruil tussen de gemeente en Maastricht Beheer BV in het kader van de herontwikkeling van Belfort West. Hoewel de gemeente heel veel meer grond inbracht dan de commerciële partij, werden beide inbrengen qua waarde gelijk getaxeerd. De Nieuwe Ster schreef er al eerder over: De Achterhoek-connectie naar Belfort en de Limburglaan.

De SP: "Deze ruiltransactie hield in dat Maastricht beheer BV twee relatief kleine perceeltjes van respectievelijk 625 m2 en 572 m2 (met daarop het oude SNS-filiaal en het oude Sint Jozefkerkje) mocht ruilen tegen maar liefst 3427 m2 bouwrijpe grond die in handen was van de gemeente. Deze transactie, waarbij grond met een ogenschijnlijk beperkte omvang en waarde geruild is tegen een veel groter stuk bouwrijpe grond, roept een aantal wezenlijke vragen op over het strategische grondbeleid van de gemeente en de rol van private partijen bij dergelijke transacties."

Ogenschijnlijk
Stephanie Blom van de SP: "Uit het artikel blijkt dat Maastricht Beheer BV, een partij met wortels in Varsseveld, enkele jaren geleden specifiek geïnteresseerd is geraakt in twee relatief kleine percelen in Belfort. Het is opmerkelijk dat deze gronden, die jarenlang onbenut zijn gebleven en een deel daarvan ogenschijnlijk weinig ontwikkelingswaarde hadden, toch in beeld zijn gekomen bij deze private partij. Dit roept vragen op over de manier waarop deze gronden op de radar van Maastricht Beheer BV zijn verschenen en over de communicatie tussen de gemeente en de betrokken partij voorafgaand aan de transactie."

Waardebepaling
De SP: "Daarnaast speelt de vraag of de gemeente, gezien het strategische belang van grondposities in stedelijke gebieden of gebieden die tot herontwikkeling dienen te worden gebracht, zelf eerder had kunnen of moeten anticiperen op de mogelijke ontwikkelingswaarde van deze percelen. Het ruilen van gronden zonder duidelijke transparantie over de waardebepalingen en het bredere strategische kader kan immers leiden tot vragen over de behartiging van het publieke belang. Een en ander is opnieuw actueel geworden nu door uw college aangekondigd is dat de geplande ontwikkelingen in Belfort later dit jaar van start gaan."

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

De SP: "Wij hechten groot belang aan helderheid en verantwoording over de afwegingen die aan deze grondruil ten grondslag liggen." De partij stelt de volgende vragen.

  1. Hoe worden strategische grondaankopen in het algemeen bepaald en beoordeeld binnen het beleid van de gemeente, zeker in het licht van voorgenomen herontwikkelingen van delen van onze stad?
  2. Waarom heeft de gemeente Maastricht de betreffende gronden in Belfort die in eigendom waren van Maastricht Beheer BV niet eerder strategisch aangekocht, gezien hun ligging en potentieel voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied?
  3. Heeft het college inzicht in de reden(en) waarom Maastricht Beheer BV juist deze gronden in Belfort enkele jaren geleden op het oog kreeg? Zo ja, zou de raad ten aanzien daarvan een uiteenzetting mogen ontvangen?
  4. Kan uw college de gemeenteraad, desnoods onder geheimhouding, inzicht verschaffen in de taxatierapporten ten aanzien van de betrokken gronden, waaruit zou blijken dat de twee kleine perceeltjes mét `bestaande bebouwing en het bouwrijpe perceel dat 2240 m2 groter is inderdaad allebei een waarde vertegenwoordigen van EUR 725.000,- en daarmee van gelijke waarde zijn, hetgeen deze een-op-een grondruil zou rechtvaardigen?
  5. Welke waarborgen zijn er sinds 2020 tot stand gebracht om te voorkomen dat strategisch waardevolle grondposities in de toekomst aan private partijen verloren gaan zonder een zorgvuldige afweging van het algemeen belang?
De Achterhoek-connectie naar Belfort en de Limburglaan
Een projectontwikkelaar uit Varsseveld in de Gelderse Achterhoek doet goede zaken in Maastricht. In het hart van Belfort-West gaat een van de bv’s van de ontwikkelaar -Maastricht Beheer bv- een zorgcomplex bouwen voor dertig dementerenden. De zorgorganisatie Martha Flora wordt huurder. De ontwikkelaar tB Investments blijkt overigens ook de eigenaar
Bouw Radar en GGD in Belfort in Q2, sporthal en kiss&ride Q3
In het centrum van Belfort beginnen in het tweede kwartaal de bouwwerkzaamheden voor Radar en de GGD. De inspraak begint binnenkort. Daarna volgen meer bouwwerkzaamheden. De GGD heeft aangegeven zich graag op het Keurmeestersplein te willen vestigen om laagdrempelige zorg en ondersteuning te bieden zowel voor jongere als oudere bewoners

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden