Inhoudsopgave
Raadslid Stephanie Blom van de SP reageert als volgt op de dreigende lockdown van de bouw in Maastricht: “Deze rechterlijke uitspraken laten opnieuw zien dat we in dit land keihard tegen de grenzen van de groei aangelopen zijn. Jarenlang heeft Den Haag weggekeken, gemarchandeerd met stikstofruimte en gesjoemeld met regels, in plaats van nu eens échte keuzes te maken. En nu zitten wij ook in Maastricht met de verwoestende gevolgen daarvan: tientallen projecten liggen stil, de kosten lopen torenhoog op en de onzekerheid voor inwoners en ontwikkelaars blijft maar groeien."
Blom: "Wat de SP betreft is het dan nu wel écht helder: waar nog ruimte is om te bouwen, moet woningbouw voor mensen die nú een betaalbaar huis nodig hebben, en de ontwikkeling van publieke voorzieningen als buurtcentra, absolute topprioriteit krijgen."
Blom: "Prestigeprojecten zoals de herontwikkeling van de Palace en het Landbouwbelang kunnen dus wel wachten. En we moeten echt eens stoppen met die papieren realiteit en kijken waar de ruimte nog wél zit. Geen abstracte rekensommen meer, maar keuzes die eerlijk en rechtvaardig zijn voor mens én natuur. En ik hoop dat ons college, samen met de VNG, in Den Haag glashelder maakt dat dit zo niet langer kan. Het is namelijk hoog tijd dat er een einde komt aan de gijzeling van ons land, de natuur, en provincies en gemeenten door partijen als de BBB."
D66: "Hoe langer we wachten, hoe meer de bouw in de knel komt"
Thomas Gardien van D66 wiens vragen tot het inzicht leidde dat de bouw op slot gaat: "De gevolgen voor de gemeente maar ook voor initiatiefnemers en ontwikkelaars zijn groot, de stad zit zoals de beantwoording laat zien op veel plekken op slot. Grote woningbouwprojecten zoals de woontoren op de groene loper, bouwkavels in Amby, economische ontwikkeling op Belvedere, recreatieve ontwikkeling op het ENCI-terrein, infra herstructurering van het station, niks kan meer."
Gardien: "We kunnen het probleem niet alleen oplossen, daar hebben we het rijk en de provincie en onze Belgische buren bij nodig. Eind januari 2025 heeft het kabinet aangekondigd dat het binnen twee maanden klaar wil zijn met een omvangrijk plan om de stikstofcrisis aan te pakken. Een speciale ministeriële commissie met twaalf bewindslieden van verschillende departementen is hiertoe officieel aan de slag gegaan, onder leiding van premier Schoof. Inmiddels is die ambitie al doorgeschoven en verwacht men dit plan voor de zomer gereed te hebben. Des te langer we wachten, des te meer de bouw in de knel komt. Op die manier lossen we geen enkel probleem op."
Seniorenpartij: "Veel ouderen zien hun woonwens in rook opgaan."
John Steijns eerste reactie: "Gewoonweg verschrikkelijk. Door deze ontwikkeling is het op gang brengen van doorstroming volledig tot stilstand gebracht. Veel ouderen zien hun woonwens in rook opgaan door het toenemen van regelgeving. Betreuringswaardig dat het gesteggel in Den Haag hiervoor een belangrijke oorzaak is."
CDA: "Kabinet moet leveren, zijn we niet gerust op"
Gabriëlle Heine van het CDA is niet verrast. "Deze uitspraken liggen er al een paar maanden. De provincie is nu als eerste aan zet om te kijken hoe om te gaan met het beleid voor het afgeven van een natuurvergunning. Daarnaast moet dit kabinet eindelijk gaan leveren. Daar ben ik niet gerust op."
Saillant is dat Heine zelf in een denktank christendemocratie heeft gezeten die het ministerie adviezen heeft gegeven. "Het enige dat tot nu toe doorschemert dat straks meer ruimte zou kunnen geven is dat die ondergrens van 0.005 mol naar 0.1 mol gaat. Maar of dat de Raad van State doorstaat, is altijd onzeker."
Maastricht van NU: "Extra domeinvergadering"
Raadslid Jo Smeets van Maastricht van NU gaat een extra domeinvergadering aanvragen over deze kwestie. "Wat betekent dit? Welke projecten zijn hierbij betrokken? Wat kunnen we als raad doen om een en ander vlot te trekken?"

