Inhoudsopgave
De sjieke modezaak Van Overeem Van Wissen aan de Stationsstraat draaide jaar op jaar verlies, maar toen het bedrijf voor de tweede keer failliet ging lag dat aan iedereen, behalve aan de ondernemers zelf.
Is er voldoende markt in Maastricht voor luxe, exclusieve herenmode? Je kunt het je afvragen nu Van Overeem van Wissen voor de tweede keer failliet ging. Eerder gebeurde dat al in 2016. Na dat faillissement maakte het bedrijf een doorstart en ging verder onder de naame Van Wissen van Overeem. Overigens waren Mark van Overeem en Harold van Wissen geen eigenaar meer van de zaak die hun naam droeg, maar was de enig aandeelhouder en bestuurder J.P. Willems.
Verlies
Maar ook sinds de doorstart werd de beoogde omzet vanaf 2017 niet behaald. Sterker nog, vanaf 2022 nam de omzet sterk af. Dat jaar ging het nog om een omzet van zo'n 800.000 euro en was het verlies 52.000 euro. Een jaar later nam het verlies toe tot 153.000 euro, terwijl de omzet daalde naar 765.000 euro. Dit jaar bleef de omzet tot aan datum faillissement (3 december) steken op 376.000 euro en noteerde het bedrijf een verlies van 52.000 euro.
Corona
Als gekeken wordt naar de oorzaken van het recente faillissement liggen die vooral extern volgens de aandeelhouder. Werkzaamheden in de Stationsstraat, die bijna 1 jaar duurden, een daling van de omzet door corona gedurende twee jaar en een stuk gelopen samenwerking met een partner die de zaak zou overnemen.
Bruiloften
De Maastrichtse modezaak ging een samenwerking aan met het Amsterdamse maatpakkenbedrijf Atelier Munro. Die samenwerking zorgde begin 2024 nog voor extra omzet als gevolg van bruiloften, maar de omzet zakte in de tweede helft van dit jaar weer in. Er bestonden plannen voor een overname door Atelier Munro, waardoor ook de winkel in Maastricht Munro zou gaan heten. Die overname is niet doorgegaan en wordt als een van de oorzaken van het faillissement genoemd.