Inhoudsopgave
Dinsdagavond beslist de gemeenteraad over het huisvestingsplan voor het voortgezet onderwijs in Maastricht. Een ruime meerderheid zal zeker voor de investering van 140 miljoen euro in de bouw van drie nieuwe scholen en de uitbreiding van één school stemmen. De gemeenschap van het Sint-Maartenscollege (SMC) probeert in een ultieme poging de raad nog op andere gedachten te brengen. Het SMC verzet zich met hand en tand tegen een verhuizing naar de Eenhoornsingel aan de andere kant van de Maas.
In een brief aan de raad wordt als laatste redmiddel de aanval vol geopend op wethouder Johan Pas (Onderwijs, D66). Pas wordt bijvoorbeeld verweten zich "enorm neerbuigend" uit te laten over de docenten van SMC.
Logisch
Zo citeert het SMC Johan Pas: "Het is logisch dat het mensen wat doet om over een aantal jaar waarschijnlijk te verhuizen naar een nieuwe locatie. Maar er is tijd om een prachtige nieuwe school neer te zetten én tijd om de verhuizing goed voor te bereiden zodat we iedereen kunnen laten landen."
Neerbuigend
De projectgroep SMC is furieus over die uitlating, waarmee Pas de "capaciteiten van het team zou afzwakken". SMC: "Deze toon over het team van het SMC wordt als enorm neerbuigend ervaren. Alsof we bang zijn om onze vertrouwde plek te moeten verlaten. Meer dan 50 onderwijsprofessionals hebben bijgedragen aan de bevindingen die in ons rapport worden weergegeven. De bevindingen zijn door externe deskundigen getoetst en leiden tot de conclusie dat het in stand houden van een brede vo-school veel risico’s met zich meebrengt. Dáár gaan onze zorgen over."
Mening
Het SMC haalt ook een andere uitspraak aan: "De waardering van ons onderzoeksrapport door wethouder Pas wordt samengevat door zijn uitspraak: 'Jullie rapport is ook maar een mening'."
Verklaren
De projectgroep hekelt ook het feit dat de wethouder "sterk afwijkende cijfers over de regionale functie van scholen" gebruikt. Citaat: "De tabel die door de wethouders, of de behandelende ambtenaar/ambtenaren, in de Q&A is gezet, wijkt dermate sterk af van de actuele cijfers, maar ook van de cijfers in ons rapport die dezelfde peildatum hebben, dat wij met de beste wil van de wereld niet kunnen verklaren hoe deze cijfers zijn opgebouwd."
Eén leerling
Ook het "onjuist besef van de juiste leerlingstromen Heuvelland" wordt rechtgezet. Citaat: "Wij hebben de actuele leerlingdata van 24 februari 2025 geanalyseerd. In de huidige brugklassen van het Bonnefantencollege aan de Eenhoornsingel zitten in totaal 143 leerlingen. Van die 143 leerlingen komt om precies te zijn één leerling uit Eijsden!"
Frustreren
Het SMC bestrijdt het beeld dat zij als enige het huisvestingsplan zou proberen te frustreren. "In de laatste weken is het ‘Sint-Maartenscollege’ steeds vaker het onderwerp van het gesprek geweest. Het komt ons ook ter oren dat men vindt dat het Sint-Maartenscollege de besluitvorming van het IHP VO ‘frustreert’. Vanuit het perspectief van andere belanghebbenden in dit proces kunnen wij ons daar zeker iets bij voorstellen. Echter, wij zijn niet anders dan in de laatste 15 maanden op zoek naar antwoorden die onze zorgen zouden kunnen wegnemen. Aangezien dit nog steeds niet is gebeurd, is de projectgroep van onze school nog steeds in beeld. Dat hadden wij zelf ook liever anders gezien."
Inspanningen
In een brief aan de raad schrijft de projectgroep Sint-Maartenscollege: "Ondanks onze inspanningen om op basis van data een genuanceerd beeld te schetsen, merken wij dat onze bevindingen tot op heden zeer beperkt zijn meegenomen in de besluitvorming door beide besturen. Wij vinden het belangrijk dat de gemeenteraad beschikt over correcte en actuele informatie."
Stilstand
Wethouder Pas was maandagavond niet meer bereikbaar voor een reactie. Zijn beleid kan in de raad en ook bij andere onderwijsinstellingen in de stad rekenen op royale steun, nu er na twintig jaar stilstand weer wordt geïnvesteerd in het voortgezet onderwijs. Alleen het SMC en de buurtbewoners van Scharn-Oost - die een te grote toestroom van vmbo-leerlingen naar de Bemelergrubbe vrezen - hebben zich uitgesproken tegen de plannen.
