Inhoudsopgave
Hoe moet Maastricht zich ontwikkelen richting 2040? Maastricht zoekt - middels het stellen van peilvragen - een begin van een antwoord in de Omgevingsvisie 2040. Tijdens een speciale vergadering in de raadszaal woensdagavond, speelde de bevolkingsopbouw een belangrijke rol in de discussie. "Als we de ontwikkeling niet keren, is Maastricht straks één groot bejaardenhuis", zei John Steijns van de Seniorenpartij. Een observatie uit onverdachte hoek dus.
Uit CBS-cijfers blijkt overigens dat jaarlijks zo'n 800 kinderen geboren worden in Maastricht, terwijl er circa 1300 mensen per jaar overlijden. De stad had begin jaren '80 ongeveer 110.000 tot 113.000 inwoners. Zo'n 45 jaar later is het aantal inwoners gegroeid naar 124.000 inwoners. Dat is een stijging van zo'n tien procent. Landelijk is de bevolking in die tijd gegroeid van 15 naar 18 miljoen inwoners, een groei van twintig procent.
Te vol
Raadslid Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht (LPM) koos voor een heel andere benadering. Ze vindt dat de stad nu al te vol is, dat er te weinig groen is, dat het te druk is in de stad. "Waar komt toch die angst vandaan dat we in ons piepkleine landje afnemen qua inwonertal? Waarom zouden er meer mensen bij moeten komen?"
Betere balans
Romy Frijters van Volt: "We zien dat we in Maastricht heel veel studenten hebben die hier tijdelijk zijn en dat er heel veel pensionado's terugkeren naar de stad. We streven niet naar uitbouw van de bevolking, maar naar een betere balans in de opbouw van de bevolking." Frijters wil dat Maastricht veel meer gaat inzetten op het creëren van een Zuid-Limburgse arbeidsmarkt, om de afgestudeerden hier te houden.
Te saai
Gabriëlle Heijne van het CDA: "Veel jongeren trekken weg omdat de stad op cultureel gebied - ik zeg het maar eerlijk - te saai is. Ik zie dat mijn vrienden naar Amsterdam gaan. We zullen veel meer moeten doen aan cultuur om de mensen hier te houden. Ook aan cultuur zoals die nu nog in het Landbouwbelang voorkomt."
Meer acquisitie
Nuyts is van mening dat het juist banen zijn waarom mensen in Maastricht willen wonen. "Nu wordt cultuur weer voor het karretje van bevolkingsgroei gespannen." Voor wat betreft de banen is Nuyts van oordeel dat de stad veel te eenzijdig inzet op "supergespecialiseerde banen" zoals die nodig zijn voor de Einstein Telescope en op de Brightlands Health Campus. "We moeten meer aan acquisitie doen om banen te krijgen voor de mensen die al hier zijn", zei Nuyts.
Gediscrimineerd
Ria Strik van de Partij voor de Dieren hekelde de teksten die nu gebruikt worden voor de Omgevingsvisie. "Niet iedereen kan of wil kinderen krijgen. Zoals het nu verwoord is, lijkt het wel of kinderloze mensen een tweederangspositie krijgen." Even later deed ze er nog een schepje bovenop: "Er komen steeds meer transgenders, mensen die non-binair zijn, LHBT'ers. Ik vrees dat we in een situatie terecht gaan komen waarbij mensen die geen kinderen krijgen gediscrimineerd worden."


