Doorgaan naar artikel

Scharn-Oost: 1600 leerlingen, 'not in my backyard'

Inhoudsopgave

Ja natuurlijk hebben 'we' als samenleving praktisch opgeleide jongeren keihard nodig. Wie handige handjes weet te koppelen aan een klein beetje zakelijk inzicht, is een van de miljonairs van de toekomst. In de Bemelergrubbe is de fusieschool van VMBO Maastricht en Bonnefanten voorzien. Een nieuw gebouw waar het praktijkonderwijs in Maastricht pas echt tot zijn recht kan komen. Allemaal prima, maar niet voor het buurtcomité Scharn-Oost. Daar is het adagium: 1600 of 2000 leerlingen? Not in my backyard. Het Nimby-effect. De voorziening is van algemeen belang en nodig, maar niet in mijn achtertuin.

Vanuit de buurt is er fel verzet tegen de huisvestingsplannen voor het onderwijs. Een van de verzetsleiders is Caspar van Hilten, zelf ooit rector van het Sint Maartenscollege, en oud-raadslid voor de VVD. Nu vooral buurtbewoner. Van Hilten was een van de insprekers in een bomvolle raadszaal. Rond de 150 mensen uit het onderwijsveld en buurtbewoners waren aanwezig om de raad hun opvattingen mee te geven.

Oud-rector en oud-raadslid (VVD) Caspar van Hilten nu actievoerder voor buurtcomité Scharn-Oost

Van Hilten liet weten dat de verkeerssituatie leerlingenaantallen van 1600-2000 helemaal niet aankan. "Met de huidige 700 leerlingen op die locatie is het al te druk." Hij wijst op de Vijverdalseweg waar nu al 10.000 auto's per dag komen. En op de holle weg Bemelergrubbe, waar alles altijd klem staat. Wat Van Hilten ook in het verkeerde keelgat schiet is de houding van de stichting LVO, zijn voormalige werkgever. "Het vertrouwen in het LVO is tot een nulpunt gedaald. Contact wordt afgehouden. We krijgen niet de kans iets te zeggen."

Vanuit de buurt klinkt ook venijniger verzet als de menigte in kleine vergaderkamertjes in groepjes over een van de onderdelen van het huisvestingsplan spreken. In kamertje-1 wordt gezegd dat juist VMBO-leerlingen voor veel overlast zorgen. "Onder het tunneltje staan altijd jongeren. Dan komt er een wat oudere man op een scooter aanrijden en dan vliegen ze daar op af. Dan weet je wel hoe laat het is." Raadslid Ria Strik van de Partij voor de Dieren stelt er een vraag over. "Waar baseert u dat op? Is daar onderzoek naar gedaan?" Het antwoord blijft uit.

Scharn-Oost wil geen grote VMBO gecombineerd met een praktische Havo naast de deur. Dat wordt wel duidelijk gemaakt. "Kan die school niet naar de Groene Loper? Of naar De Geusselt", zo wordt geopperd.

Sint Maartenscollege
De andere 'verzetshaard' tegen de nieuwe huisvestingsplannen zit bij de hele gemeenschap van het Sint-Maartenscollege. Vanuit het Sint-Maartens wordt gewezen op de geschiedenis van voortgezet onderwijs in Maastricht. "Na de Tweede Wereldoorlog zaten alle scholen in Maastricht-West. Nu zitten alle VWO's en gymnasia in Maastricht-Oost. De vraag is: Wie garandeert ons dat ons niet hetzelfde lot is beschoren als we naar de Eenhoornsingel moeten?"

De gemeenschap is niet per se tegen een verhuizing naar Maastricht-West, maar wel tegen de geplande locatie voor nieuwbouw aan de Eenhoornsingel achter de Brusselse Poort. Gevreesd wordt dat als de locatie niet dichter bij een brug over de Maas komt te liggen, het Sint-Maartens niet meer in staat is 300 kinderen uit het Heuvelland te trekken. De vrees is dat de fantastische school die Sint Maartens nu is, aan de Eenhoornsingel te weinig leerlingen zal trekken (minder dan 1200) en een kwijnend bestaan gaat leiden.

Wie zijn oor te luister legt, hoort dat De Koompe, het terrein bij het politiebureau, tegenover de Tapijnkazerne, een mooi en gewild alternatief zou zijn. Frustratie klinkt er in de groepjes ook over het proces: "We moeten weg van de huidige locatie aan de Groene Loper, omdat daar de Rechtbank moet komen. Er wordt gekeken naar het vastgoed, niet naar de behoeften van het onderwijs."

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen
Johan Pas, de wethouder van 210 miljoen euro
Hij heeft onderwijsbloed in zijn aderen. Komt uit het onderwijs en is wethouder in Maastricht voor D66, de partij die onderwijs in zijn dna heeft zitten. Onderwijswethouder Johan Pas staat voor een doorbraak als het gaat om de huisvesting van het VO, het voortgezet onderwijs, in Maastricht. De bouw van

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden