Doorgaan naar artikel

Rekenkamer: onderzoek naar voorzieningen voor burgers

Eén zwembad voor heel Maastricht.

Inhoudsopgave

De Rekenkamer Maastricht gaat onderzoek doen naar het niveau van lokale voorzieningen voor de burgers in Maastricht. Gekeken wordt of er sprake is van vitale dorpen, wijken en kernen.

De centrale onderzoeksvraag luidt: in hoeverre sluit het niveau van de lokale voorzieningen aan bij de behoeften en verwachtingen van inwoners? Wat is daarin de bijdrage van de gemeentelijke inzet en hoe kan die worden versterkt?

Woongenot
Voor dit onderzoek geldt dat voorzieningen worden gedefinieerd als min of meer fysieke plekken waar ontmoetingen en overdrachten van producten en diensten plaatsvinden en die bijdragen aan het woongenot van inwoners. Voorbeelden van deze voorzieningen: openbaar vervoer, winkels, scholen, welzijnsvoorzieningen zoals een huisartsenpost, sportaccommodaties en horeca.

Voor het onderzoek is het bureau Necker in de arm genomen.

Daarnaast rondt de Rekenkamer Maastricht in 2025 de volgende onderzoeken af:

  1. Armoede en sociale ongelijkheid (momenteel in de fase van bestuurlijke wederhoor, op 13 mei is depresentatie in de domeinvergadering)
  2. Inkoop- en aanbestedingsbeleid (najaar 2025)
  3. P&C-jaarcyclus (na de jaarrekening 2024, rond de zomer 2025)
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen
Tropische dag maakt tweedeling zichtbaar: Jekerdal / Geusseltbad
Maastricht is een van de meest gesegrereerde steden in ons land. Dat beeld wordt dezer dagen wel heel inzichtelijk. Terwijl de stad zucht onder tropische temperaturen, is zwembad Jekerdal exclusief toegankelijk voor de leden die veelal uit de gegoede buurten komen. Het Geusseltbad is dicht. Daar wordt gestaakt voor een
Rekenkamer en accountant: raad moet keuzes krijgen
Het is maandagavond ogenschijnlijk een saaie vergadering van de commissie Begroting en Verantwoording. Ogenschijnlijk. Op basis van de bevindingen van drie afgevaardigden van de Rekenkamer Maastricht en drie accountants van Deloitte dringt één conclusie zich - pijnlijk - op. In Maastricht is het niet de raad die kiest wat er
De Rekenkamer deed een plas, en alles bleef zoals het was
Het lijkt een open deur. Bij grote, majeure, miljoenenprojecten houdt je als stad financieel de vinger aan de pols. Vanaf de eerste begroting tot en met de laatste afrekening. In Maastricht is dat niet vanzelfsprekend, zo constateert de Rekenkamer. Al in 2018 deed de Rekenkamer een aanbeveling om bij grote
Hard oordeel Rekenkamer over externe inhuur
De Rekenkamer Maastricht oordeelt hard over de inhuur van externen bij de gemeente voor een bedrag van jaarlijks circa 15 miljoen euro. “Het is onmogelijk de doelmatigheid te meten”, luidt de eerste conclusie. De tweede: “De totale uitgaven aan externe inhuur zijn niet bekend.”
Wethouder: “Rapport Rekenkamer inhuur leest niet fraai”
Wethouder Manon Fokke (PvdA, bedrijfvoering) gaf het dinsdagavond tijdens de raadsvergadering toe: “Het rapport van de Rekenkamer leest niet buitengewoon fraai. Niet dat dat uitermate verbazingwekkend is. Want we hebben bij het opstellen van het coalitieakkoord gezegd dat de bedrijfsvoering op orde gebracht moet worden.”

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden