Doorgaan naar artikel

Raymond Pans: alleen keukens toestaan kan niet

Raymond Pans.

Inhoudsopgave

Raymond Pans is nog lang niet klaar met de gemeente Maastricht. Die staat nu weliswaar toe dat een keuken- en sanitairzaak in het pand aan de Cabergerweg komen, maar dat vindt hij juridisch gezien pure willekeur. Broer Jeroen Pans is blij met de medewerking van de gemeente, maar de expert die Raymond heeft ingehuurd, fileert het gemeentelijk beleid.

Raymond Pans, die al diverse malen bot ving bij de rechter in juridische procedures tegen de gemeente, denkt dat de gemeente met het toestaan van de verkoop van keukens, het hek van de dam heeft gehaald. Hij wil daarom een nieuwe omgevingsvergunning. Raymond en Jeroen zijn het niet eens over het te voeren beleid voor de zaak aan de Cabergerweg.

Adviesbureau
Raymonds adviseur Wim Eilering van adviesbureau Retailplan uit Drachten, legt simpelweg de definities op tafel. Als de gemeente 'keukens' toestaat, dan vallen die in de categorie: "detailhandel in volumineuze goederen, zoals auto's, keukens, badkamers, boten, motoren, caravans en tenten, aanhangwagens, landbouwwerktuigen en grove bouwmaterialen." Eilering schrijft de gemeente: "Uw besluit kan niet zijn dat er geen vergunning voor nodig is om keukens te verkopen. De aangevraagde activiteit is immers evident in strijd met de planregels." Die staan alleen de categorie meubelverkoop toe.

Onderscheid
En dat brengt Eilering bij de conclusie: "Uw besluit zou impliceren dat het gehanteerde onderscheid tussen de categorieën in absolute zin niet bestaat en er, hoe de wind waait, zonder enige onderbouwing kan worden ‘gevonden’ dat het allemaal niet zo nauw genomen moet worden. Hier is dus onmiskenbaar sprake van willekeur. En dat is niet toegestaan."

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Pans heeft nu een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd om te kijken hoe de gemeente zijn beleid gaat toepassen. De gemeente heeft die aanvraag geweigerd, waarop Pans weer een bezwaarschrift heeft geschreven:

U stelt, zonder enige nadere onderbouwing, dat de vestiging van een keukenzaak (kortgezegd) rechtstreeks valt onder ‘meubelzaak’. Dat vraagt om een toelichting omdat u en uw raad steeds hebben volgehouden dat uitsluitend meubelen zijn toegestaan waarbij keukens expliciet als bedreigend wordt beschouwd. Zo staat in diverse stukken het volgende;

Een brancheverruiming qua perifere detailhandel zou nog steeds betekenen dat naast meubels ook buin- en witgoed, tuincentra, bouwmarkten, auto’s, boten, caravans, keukens etc. toegestaan zouden moeten worden.

Nu volgens het besluit keukens wel zijn toegestaan maar de daarbij behorende losse verkoop van bruin- en witgoed (keukenapparaten zoals mixers, magnetrons en koelkasten) niet, is een nadere toelichting zeker essentieel. In ieder geval is de beperkende voorwaarde in strijd met de eisen die de EU Dienstenrichtlijn stelt.

Marquardt en SaniDirect naar Meubelboulevard Pans
De luxe Duitse keukenformule Marquardt en badkamer- en sanitairspecialist Sanidirect worden de nieuwe huurders aan de Meubelboulevard Pans. Jeroen Pans heeft met de Mandemakers Groep een huurcontract voor vijf jaar getekend voor twee verdiepingen van het pand aan de Cabergerweg.
Raad van State: geen herziening uitspraak Pans
De Raad van State ziet geen aanleiding om een eerder gedane uitspraak over de zaak Pans te herzien. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde uitspraak.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden