Doorgaan naar artikel

Raadslid M:OED kan beter eer aan zichzelf houden

Martin van Rooij: veni, vidi, foetsjie.

Inhoudsopgave

Raadslid Martin van Rooij van M:OED was dinsdagavond weliswaar - een deel van - de raadsvergadering aanwezig, maar hij schitterde toch vooral door afwezigheid. Terwijl alle fracties zich uitspraken over de nota dierenwelzijn en over het huisvestingsplan van 140 miljoen euro voor vier nieuwe scholen, kwam Van Rooij niet verder dan de opmerking: "Ik wil hier niet in herhaling vallen." Bij het huisvestingsplan was hij meteen na het uitspreken van die woorden weer vertrokken. De beantwoording van vragen door de wethouder, de tweede termijn en de stemming zelf kreeg hij niet eens meer mee.

OPINIE

Het is ook de houding die Van Rooij dinsdagavond aan de dag legt. Behalve te laat komen en twee uur te vroeg vertrekken, heeft hij geen enkel stuk op zijn bureau liggen. Geen laptop of tablet uitgeklapt, zoals alle andere raadsleden dat wel hebben. Hij heeft alleen op zijn telefoon getuurd. Het is de houding die het beeld bevestigt dat hij al veel langer inhoudelijk niet meer meedoet. Ja, hij is soms nog mede-ondertekenaar van moties van anderen: maar dat is met een appje geregeld. Er zelf een schrijven? Ho, maar. Nog eens een schriftelijke vraag indienen: njet. M:OED doet al langer inhoudelijk niet meer mee.

Dossier
Juridisch mag dat natuurlijk allemaal. Maar het gedrag van Van Rooij is natuurlijk een belediging van al zijn kiezers. Het "niet in herhaling willen vallen" lijkt ogenschijnlijk nog een sympathieke mededeling als het gaat om vergader-efficiency. Maar wat dan absoluut niet kan, is dat je zelfs niet even zegt of je voor of tegen het voorstel bent. Welke motie je wel of niet wil steunen. Weggaan voor de stemming. Het is niet te bewijzen, maar dat doet natuurlijk eerder vermoeden dat je het kolossale dossier (het ging ook om 140 miljoen euro) niet gelezen hebt. Dat je daar dus helemaal geen mening over hebt.

Belediging
Het gedrag is niet alleen een belediging van zijn kiezers. Het is ook een belediging van al die raadsleden en burgerraadsleden die soms tientallen uren per week in de lokale politiek steken. Toch spreken die politici zich niet uit. Tenminste niet on the record. Als ze de toezegging krijgen dat ze niet geciteerd worden, hebben ze eigenlijk geen goed woord meer over voor het gedrag van Van Rooij. "Hij is cynisch geworden over de lokale politiek. Keert zich daarvan af."

Inkomen
Sterker nog, een enkeling geeft off the record wel een verklaring. Voor de meesten is de vergoeding van 2000 euro die je per maand bijgeschreven krijgt als raadslid een deel van hun inkomen dat ze niet meer kwijt willen. Ze weten dat ze daar minimaal vier jaar op kunnen rekenen. En dus geven sommigen hun zetel niet af. Want twee mille is hoe dan ook op zijn minst een leuk extraatje.

Schande
Diverse andere raadsleden zeggen dat ook veel nieuwkomers zich totaal verkijken op het vele werk dat op raadsleden afkomt. Stukken lezen. Vergaderen. Bij veel bijeenkomsten aanwezig zijn, ook in de weekends en 's avonds. Met collega-raadsleden overleggen over de politieke strategie om een motie binnen te slepen. Intern met de fractie en met de andere partijleden samenkomen. "Het is geen schande om te zeggen dat je erachter bent gekomen dat je het daarvoor te druk hebt. Maar zeg dat dan en geef je zetel aan iemand van je partij die meer tijd heeft."

Politiek
Van Rooij's partij, zo liet de voorzitter eerder weten, heeft geen enkele moeite met zijn manier van politiek bedrijven. "Ook buiten de raadzaal kun je veel aan politiek doen", zegt de partijvoorzitter die twee mille raadsvergoeding "niet excessief veel" vindt. Dat klopt, twee mille voor iemand die tientallen uren per week raadswerk doet, is een fooi. Twee mille voor iemand die er de kantjes vanaf loopt, is een burgermansfortuin.

Kiezers
De gemeenteraad kan niet ingrijpen, de partij wil niet ingrijpen. Van Rooij kan de eer beter aan zichzelf houden. Dat lijkt hij niet van plan, waarmee het aan de kiezers is om te bepalen of ze in maart 2026 weer op M:OED stemmen.

Maurice Ubags

M:OED nu wel aanwezig, maar als enige geen bijdrage in raad
We schreven al eerder over fractievoorzitter Martin van Rooij van M:OED. Strekking van het verhaal: Al heel lang heel veel afwezig zijn in de raadszaal, maar wel cashen. Van Rooij was dinsdagavond wel aanwezig. Fysiek op zijn minst. Hij kwam - zoals wel vaker - iets later. Benieuwd naar
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen
Tiny Meese kan beter eer aan zichzelf houden en vertrekken
Tijd om openheid van zaken te geven. Zo begint Tiny Meese van de Partij Veilig Maastricht zelf haar Facebook-post over de plotse breuk met raadslid Bert Garnier. Ze doet wat Garnier bijna twee weken niet deed: de vuile was buiten hangen. Garnier zei alleen dat het om een integriteitskwestie ging,
Tiny Meese naar Prinsenbal, maar te ziek voor raadswerk
Een politiek ambt gewetensvol vervullen gaat verder dan het dagelijks werk en strekt zich uit tot in de privésfeer. Dat zinnetje komt uit de gedragscode gemeenteraad gemeente Maastricht 2022. De vraag die zich dan laat stellen is: mag je in de privé-sfeer publieke feestjes bijwonen, terwijl je al 32

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden