Inhoudsopgave
De raadsleden in Maastricht mogen informatief contact blijven houden met de ambtenaren op het stadhuis. Volgens de griffie is het een misverstand dat er een verbod zou zijn om met ambtenaren informatie uit te wisselen.
Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van het presidium van de gemeente Maastricht. Het presidium bestaat uit fractievoorzitters en de burgemeester als voorzitter. In het presidium worden afspraken gemaakt over het bewaken van de politieke lijnen en vergaderdiscipline.
Memo
Tijdens de bijeenkomst werd gesproken over een memo over het contact dat raadsleden wel, dan wel niet, mogen hebben met ambtenaren. Hierover ontstond medio oktober 2024 een behoorlijke ophef toen raadslid Kitty Nuijts (LPM) een mail van de gemeentesecretaris doorspeelde naar dagblad De Limburger. Uit die mail zou blijken dat raadsleden geen direct contact meer mochten opnemen met een individuele ambtenaar.
Landelijk nieuws
Gemeentesecretaris Gert-Jan Kusters was aanwezig bij het presidium om zijn visie op de mailwisseling te geven. Om te beginnen stelde hij vast dat een persoonlijke, weliswaar ambtelijke, mailwisseling die hij had op 17 oktober 2024 met Kitty Nuijts - zonder zijn medeweten - was gedeeld met de krant. De bewering dat een raadslid geen ambtelijk contact mocht hebben werd een “feitelijke waarheid”, maar was volstrekt onjuist!
Informatief contact
Kusters hechtte eraan dat hij vindt en zal blijven vinden, dat raadsleden weldegelijk direct contact mogen hebben met ambtenaren. Wel wijst hij op het feit dat raadsleden zich bewust moeten zijn van het feit dat sommige ambtenaren zich onprettig voelen, wellicht vanwege een onterecht gevoel van hiërarchische verhoudingen, tijdens een contact met een (kritisch) raadslid. Bovendien, en dat is een belangrijk punt, dient het contact wel altijd informatief te zijn en niet politiek. Als het politiek wordt moet de ambtenaar verwijzen naar de verantwoordelijke wethouder.
Slechte opkomst
De opkomst tijdens het presidium van gisteren, 19 december 2024, was redelijk teleurstellend. Van de 16 fractievoorzitters kwamen er slecht 6 opdagen. Dat fractievoorzitters moverende redenen hebben om zich af te melden is begrijpelijk. Maar fractievoorzitters kunnen zich in dat geval laten vertegenwoordigen door een ander raadslid. Zeker voor de grotere partijen als de Seniorenpartij (5 zetels), de PvdA (4 zetels), het CDA (4 zetels) of de VVD (3 zetels) is het raar dat er niemand aanwezig is. Bij kleinere partijen en eenmansfracties daarentegen kan het verklaarbaar zijn dat ze niet vertegenwoordigd zijn. Sommige partijen, MOED en FvD, schitteren echter vrijwel standaard van afwezigheid.