Inhoudsopgave
Raadslid Bert Garnier (Maastricht van Nu) voelt zich niet meer veilig in de gemeenteraad. Hij was dinsdagavond daarom niet aanwezig bij de vergadering van de raad. Garnier vindt dat hij in de kwestie Meese/Garnier aan zijn lot is overgelaten, met name door burgemeester Wim Hillenaar.
In die kwestie gaat het erom dat Tiny Meese als fractievoorzitter van de Partij Veilig Maastricht een vriendin van haar vroeg om bij de werkgever van Bert Garnier in zijn administratie te kijken naar zijn werktijden. Meese zocht bewijs dat Garnier te weinig zou doen aan zijn raadswerk.
De burgemeester oordeelde vorig week dat het om een partij-interne kwestie ging, waar hij geen oordeel over wilde uitspreken. Hillenaar zei dat hij partijen een luisterend oor zou bieden. Die houding kwam de burgemeester van diverse partijen op forse kritiek te staan.
Garnier stuurde een brief waarin hij zijn afwezigheid motiveerde.
Voorzitter,
Bij deze wil ik mij voor vandaag afmelden voor de raadsvergadering. De afgelopen week heb ik opnieuw in een emotionele achtbaan gezeten, een situatie waar ik niet om heb gevraagd. Het is mijn overtuiging dat ik in de kwestie Meese/Garnier – op enkele uitzonderingen na, zoals een aantal collega-raadsleden – aan mijn lot ben overgelaten.
Ook uw rol als burgemeester, als hoeder van integriteit, heeft mij teleurgesteld. Ik heb geen enkele vorm van bescherming mogen ervaren.
Wanneer iemand slachtoffer wordt van ongewenst gedrag, mag men steun en bescherming verwachten. U heeft zelf aangegeven dat u een onderzoek wenste naar deze casus en advies vroeg over hoe om te gaan met de ontstane situatie. Echter, dit onderzoek had niet nodig hoeven zijn. Een eenvoudige verklaring waarin u afstand nam van het ongewenste gedrag jegens een raadslid, zou volstaan. Zeker omdat u precies wist wat er zich heeft afgespeeld.
Daarnaast ben ik het niet eens met de veronderstelling dat het incident partijgericht is. Het betreft een kwestie die rechtstreeks invloed heeft op de gehele raad. Hoe stelt u zich op als een dergelijk incident zich opnieuw voordoet, bijvoorbeeld bij een ander raadslid? Willen wij in deze raad op deze manier met elkaar omgaan? En wat is dan nog de waarde van een gedragscode? Voorzitter, ik kan u garanderen: als dit de norm wordt, is het einde zoek.
Als ik mij niet meer veilig voel in het huis van de democratie en een burgemeester het slachtoffer niet in bescherming neemt, van wie mag ik dat dan wel verwachten? Tot slot wil ik melden dat ik, door mijn afwezigheid vandaag, tevens aangeef dat de motie inzake La Bonbonnière wordt aangehouden tot de volgende raadsvergadering.
Bert Garnier
Raadslid Maastricht van Nu.
De burgemeester noemde het spijtig dat Garnier zich heeft moeten afmelden. "Ik wens hem sterkte en hoop binnenkort met hem in gesprek te kunnen gaan."


