Inhoudsopgave
In de Maastrichtse politieke verhoudingen is er in het dossier MTB iets unieks gebeurd. Een door ambtenaren, externe deskundigen en wethouder Alain Garnier naar buiten gebracht en verdedigd plan om van de MTB een sterfhuisconstructie te maken, wordt niet geaccepteerd door nu een overgrote meerderheid in de gemeenteraad. De wethouder moet terug naar de tekentafel met het hele plan. Bij de MTB werken ruim 650 mensen, van wie zo'n 150 intern.
Opmerkelijk is dat in eerste instantie alleen nog het CDA, SAB, Maastricht van Nu en de PvdD opheldering vroegen aan het college, welke visie dat nu eigenlijk heeft. De visie van Alain Garnier die neerkomt op het uitkleden van de MTB? Of de visie van wethouder Jeroen Hoenderkamp (die de gemeente als aandeelhouder vertegenwoordigt richting MTB) die veel meer naar de governance rond de MTB kijkt dan naar het ontmantelen van het sociale ontwikkelingsbedrijf?
Tekentafel
Onder aanvoering van raadslid Addie Redmeijer van de PvdA ligt er nu een tweede serie kritische vragen, die mede worden ingediend door de Seniorenpartij Maastricht SPM, D66 en Groenlinks. Hun vragen komen erop neer dat de wethouder Garnier gevraagd wordt zijn plan in te trekken en terug te gaan naar de tekentafel om met iets beters te komen. Daarmee is een overgrote meerderheid in de raad, waaronder ook de grote coalitiepartijen, feitelijk om de MTB heen gaan staan.
"Goede delen"
De analyse van Garnier is dat de MTB niet meer duurzaam is, omdat de instroom van WSW'ers sinds 2015 is opgedroogd. Hij wil Podium24 uitbouwen tot een nieuw 'mensontwikkelbedrijf', dat ervoor gaat zorgen dat werkgevers de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst gaan nemen. De in de visie van Garnier goede delen van de MTB zouden dan op kunnen gaan in Podium24. Garnier kiest voor Podium24 omdat dat bedrijf al werkt voor zes gemeenten; Maastricht en vijf Heuvelland-gemeenten.
"Kleine ramp"
Directeur Marcel Jöris van de MTB belegde vorige week een middag/avond voor raadsleden uit Maastricht en het Heuvelland, waarbij vier experts uitlegden dat Garniers plan uit gaat lopen "op een kleine ramp" voor de kwetsbare mensen. Bedrijven zijn helemaal niet uitgerust om de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer werkfit te maken. De MTB heeft daar juist dik zeventig jaar expertise mee. Onder leiding van Jöris heeft de MTB al voorgesorteerd op de toekomst, waarbij de MTB een sociaal ontwikkelbedrijf is en er een logische route is van diagnose (Annex), ontwikkeling (MTB) en uitstroom (Podium24). Jöris zou juist eerder inzetten op een fusie.
Schoenen
In de vragen van de PvdA aan het college: "Bent u het met ons eens dat we daar dan niets nieuws voor hoeven op te bouwen en uw oude schoenen dus al gerepareerd zijn?"
Uitbreiden
Redmeijer vraagt als eerste politicus ook naar de mogelijkheden om de MTB van drie naar zes gemeenten uit te breiden. "Hebben Vaals, Gulpen-Wittem en Valkenburg aan de Geul - die nu hun WSW'ers bij WOZL (Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid-Limburg) hebben zitten - zich principieel uitgesproken tegen het uitbreiden van de MTB naar hun gemeenten? Is het denkbaar dat de drie WOZL gemeenten hun WSW-verplichtingen via de WOZL blijven uitvoeren en alle overige activiteiten uit de Participatiewet via een uitgebreide MTB ontplooien?"
Tijd
De PvdA vraagt ook aan Garnier een onderbouwing van zijn stelling dat Podium24 betere contacten met werkgevers onderhoudt dan de MTB. Voorts wordt getwijfeld aan de haalbaarheid van de planning: "Is deze wel realistisch en noodzakelijk? Wat gaat er feitelijk mis als we meer tijd nemen om de besluitvorming over zo'n belangrijk onderwerp goed en zorgvuldig te doorlopen?"


