Doorgaan naar artikel

PTT-centrale: appartementen groter, verzet gestaakt

Beeld: Capricorn

Inhoudsopgave

Geen 89 appartementen maar 82 appartementen, waarvan er nu 16 groter worden dan vijftig vierkante meter. Dat is het belangrijkste onderdeel van de deal die gemaakt is tussen de projectontwikkelaar van de KPN-centrale (Achter de Oude Minderbroeders) en de omwonenden van het gebouw. Maar er zijn ook andere afspraken: zo krijgen de bewoners geen recht op een parkeervergunning in de buurt, vervallen kantoorruimtes en wordt het binnenplein ingezet voor verhuizingen. De bezwaarmakers trekken hun juridische procedure in.

Het buurtnetwerk Jekerkwartier meldt de "doorbraak", zoals ze het zelf noemen. De ontwikkeling lag stil in afwachting van de uitkomst van de juridische strijd die ontstaan was. Dit voorjaar werd en uitspraak van de Raad van State verwacht. Nu kan het project waarvoor al in 2021 een vergunning werd afgegeven door.

Aanvankelijk had ontwikkelaar Capricorn het idee om 46 woningen te bouwen, maar wijzigde dat plan naar 89 woningen, vaak micro-appartementen van nopg geen 25 vierkante meter. De buurt vreesde dat daardoor grote overlast in de omgeving zou ontstaan van de jongeren die in die 'studio's' zouden trekken.

Het buurtnetwerk Jekerkwartier meldt: "Ondersteund door de omwonenden en het BOK (Bewoners Overleg Kpn) hebben de vier formele bezwaarmakers en hun advocaten een finaal akkoord gesloten met Jeker bv over een aanpassing van het plan."

"De afspraken over het aangepaste plan richten zich op twee pijlers: primair een verbrede woningdifferentiatie met grotere woningen en secundair de inzet van het binnenplein ter opvang en vermindering van de parkeer- en verkeersdruk op de omliggende buurt."

"Primair staat voorop de ombouw van het markante beeldbepalende bouwblok Achter de oude Minderbroeders” tot een appartementenblok met ca 8 grotere 3 á 4 kamer appartementen van ca 50-75 m2. Een plan aanpassing die het aandeel grotere woningen (> 50 m2) op de totaal 82 nieuwe woningen (voorheen 89) verhoogt tot ca 20 %. De circa 16 grotere woningen zullen een bredere bewonersgroep aanspreken zoals doorstromende ouderen en bieden meerwaarde voor het woonklimaat en de inpassing in de omgeving."

"Secundair wordt ter ontlasting van de druk op de krappe omliggende straatjes en monumentale omgeving ook het binnenplein ingezet voor verhuizen en facilitair parkeren (onderhoud, verzorging etc). Vervallen zijn de eerder beoogde kantoorruimtes in de ondergrondse atoombunker, wat ook het bezoekers verkeer vermindert. En tenslotte verhindert de nogmaals bevestigde GROP (geen recht op parkeervergunning) dat de bewoners van het complex vergunningsplaatsen innemen." 

"Overige afspraken betreffen onder meer het toekomstig beheer zoals een 24 uurs meldpunt bij overlast. Over de verdere voortgang – die nog niet bekend is- houden wij u op de hoogte."

89 appartementen, geen parkeerplekken bij KPN-gebouw
De 89 appartementen en studio’s die in de voormalige KPN-centrale Achter de Oude Minderbroeders komen, krijgen geen eigen parkeerplaatsen en ook geen bezoekersplaatsen bij het complex. Bewoners kunnen ook geen parkeervergunning voor de omgeving krijgen.
Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen
College: Raad van State niet misleid in Calvarieklooster
De wethouders Hubert Mackus (CDA) en Frans Bastiaens (Seniorenpartij Maastricht) zeggen dat de Raad van State niet is misleid in de procedure over de bouw van 123 appartementen in het voormalig klooster Calvariënberg. Ze schrijven dat in antwoord op raadsvragen van Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht. Nuyts vermoedde

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden