Inhoudsopgave
Nog steeds lopen er dagelijks een kleine honderd werklieden rond in en om het nieuwe vijfsterrren+ hotel Van Oys Maastricht Retreat, maar eigenaar Michel Maes uit Maastricht is stellig: op 16 april gaan de restaurants open, op 1 mei is ook het hotel volledig open.
Maes zei dit maandagmorgen tijdens een bezoek van collega horeca-ondernemers uit het topsegment aan Van Oys. Het hotel van de broers Michel en Léon Maes is toegetreden tot Maastricht Heuvelland Culinair. Tot deze club behoren onder meer de restaurants Brut172, Neercanne, De Leuf, Studio, Rantrée, Beluga en Vanille.

Tefaf
De officiële feestelijke opening volgt dan later dit jaar. Van Oys kende een valse start, want het hotel zou voor de Tefaf open zijn. Dat lukte voor een deel en meer dan 2000 gasten maakten voornamelijk gebruik van de horeca. Een aantal gasten kon ook overnachten, maar halverwege de Tefaf besloten de broers Maes toch het hotel weer te sluiten om het hotel volledig af te bouwen. De bouwwerkzaamheden gingen niet goed samen met het verblijf van gasten. De keuze werd gemaakt om eerst volledig te bouwen.

Planning
Dat het niet lukte om voor de Tefaf volledig operationeel te zijn, lag volgens Maes niet zo zeer aan een te optimistische planning, wel aan gewijzigde plannen. "In eerste instantie wilden we er een viersterrenhotel van maakten. Op advies van onder andere de directeur Marc Alofs en andere adviseurs werd besloten te gaan voor een vijfsterren+ hotel, maar dat betekende ook dat het plan aangepast moest worden. Zo is er een receptie aangebouwd die niet op de oorspronkelijke tekeningen stond en kwam er een feestzaal van 400 vierkante meter die voor het viersterrenhotel niet was gepland. We moesten dus binnen een jaar het bouwplan wijzigen en nieuwe vergunningen aanvragen. Dat heeft tot de vertraging geleid," zegt Maes. Hij voegde er aan toe dat de komende twee data heilig zijn. "16 april voor de restaurants en 1 mei voor de hotelkamers."


