Inhoudsopgave
Projectontwikkelaar Piet Joosten van de RO groep uit Maastricht vindt dat er leiderschap nodig is in de stikstofcrisis. "Er moet iemand komen die wij de verantwoording geven om de lead te nemen in dit dossier." Volgens Joosten moeten er op kabinetsniveau en ook op Europees niveau noodzakelijke keuzes gemaakt worden.
Joosten: "We hebben de strategische ambitie om 1.000.000 woningen te bouwen. Maar als we alles tegelijkertijd in de lucht willen houden, dan gaat dat niet. Als je de stikstofuitstoot leidend maakt en je wil de zwaluw en de vleermuis beschermen, dan moet je ook accepteren dat je maar 50.000 woningen kunt bouwen. Maar hoe ga je dat uitleggen aan alle jongeren die smachten naar een woning? Dat is niet uit te leggen. We hebben veel goede strategische ambities, maar de uitvoering daarvan wordt door allerlei deelbelangen op het tactische niveau, dat is één niveau lager, tegengewerkt."
In de praktijk merkt Joosten dat ook kopers kritisch zijn op al deze ontwikkelingen. "Als ik straks een nieuwe woning heb, ben ik dan verzekerd van stroom? Hoe zit dat met stikstof, hoe lang moet ik wachten? Wanneer is het project klaar? Dat zijn vragen die we nu ook krijgen."
Volgens de projectontwikkelaar is het in de huidige tijd al een opgave om projecten te kunnen realiseren. "We moeten voldoen aan betaalbaarheidseisen voor een deel van de woningen die we in een project bouwen. Dat leidt al tot kleine marges. Daar is niks mis mee. Maar om dan toch iets van de grond te krijgen, moet je snelheid kunnen maken. En dat is nu precies waar het mis dreigt te gaan. Vertragingen in plaats van snelheid. Dat kost ons goud geld. Geld dat we met zijn allen veel beter in het volgende project hadden kunnen steken."
Overigens prijst Joosten zich gelukkig dat het grootste project van de RO groep, The M in Maastricht, volgens de huidige inzichten aan de goede kant van de stikstof-streep blijft.

