Inhoudsopgave
De Partij Veilig Maastricht is uit de coalitie gestapt. Daarmee komt er ook een einde aan het wethouderschap van Alain Garnier. Hij was ruim een jaar wethouder als opvolger van Alex Meij. De coalitie houdt een nipte meerderheid van twintig zetels van de 39 in totaal.
Volgens de eerste - nog onbevestigde - berichten is er om 17.00 uur een vergadering geweest van de PVM. Het besluit om uit de coalitie te stappen was toen kennelijk al genomen en zou wethouder Alain Garnier meegedeeld zijn. Garnier heeft nog niet gereageerd.
Uit de verklaring van de PVM: "Met pijn, maar met volle met overtuiging, heeft de fractie van Partij Veilig Maastricht besloten om per direct uit de coalitie te stappen. De afgelopen maanden is er een optelsom ontstaan van kleine, maar niet te negeren irritaties. Wij constateren dat er vanuit onze coalitiepartners herhaaldelijk en op verschillende manieren op onze partij geschoten wordt—achter de schermen, openlijk en alles daartussenin. Wat ons daarbij nog het meest teleurstelt, is dat er vanuit de coalitie geen enkele poging wordt gedaan om deze situatie te corrigeren. Integendeel, het wordt toegestaan en zelfs in stand gehouden."
De PVM vervolgt:
"Wij zien dit patroon ook terug bij de zware dossiers waar onze wethouder verantwoordelijk voor is. In plaats van samen de schouders eronder te zetten, zien we dat er achter zijn rug om aan zijn stoelpoten wordt gezaagd. Er wordt tweedeling gecreëerd, gekonkeld, gekletst en geroddeld—een werkwijze die wij onacceptabel vinden. Dit gebeurt zelfs rondom Tiny Meese, die op dit moment nog steeds ziek is. Dit is voor ons een dieptepunt."
"Van een coalitie mag je verwachten dat men samen optrekt, elkaar steunt en bestuurlijke verantwoordelijkheid toont. Niet dat er opzettelijk een sfeer van ondermijning en verdeeldheid wordt gecreëerd. Het feit dat onze coalitiepartners niet ingrijpen en dit alles min of meer goedkeuren, is voor ons de druppel."
"Daarnaast ervaren wij constante ergernis door het politieke spel dat gespeeld wordt. Collega-fractievoorzitters uit de coalitie zetten alles op alles om onze wethouder onderuit te halen—niet om de stad vooruit te helpen, maar om ons als partij alvast buitenspel te zetten voor de volgende verkiezingen. Dit gaat niet over bestuur, dit gaat over machtspolitiek. En dat spel spelen wij niet mee. Daarom zetten wij vandaag een punt achter onze deelname aan deze coalitie. Wij kiezen ervoor om verder te gaan op een manier die recht doet aan onze principes en aan de belangen van onze achterban en voor onze mooie de stad Mestreech. Wij danken onze wethouder voor zijn onbegrensde inzet voor de stad en wensen hem en zijn gezin het allerbeste."
Reacties
De coalitie van Senioren-stads- Partij Maastricht, D66, CDA, PvdA en VVD reageert verrast op het bericht dat PVM per direct uit de coalitie stapt. “We zijn verbaasd en vinden het jammer dat deze keuze is gemaakt”, zegt John Steijns namens de partijen. “Maar we willen benadrukken dat we ons absoluut niet herkennen in het door PVM geschetste beeld in het bericht dat de partij de deur uit heeft gedaan. Zowel de toon als de woordkeuze doet wat ons betreft geen recht aan de werkelijkheid.”
John Steijns geeft tot slot aan dat de overgebleven partijen gezamenlijk het werk zullen voortzetten en de afspraken gemaakt in het coalitieakkoord 2022-2026 zullen nakomen en uitvoeren. “Wij blijven de schouders zetten onder een goede toekomst voor onze stad.”
Fractievoorzitter Jo Smeets van Maastricht van NU - die voorheen ook bij PVM zat - wil nog niet reageren. "Ik wil eerst even laten bezinken wat we afgelopen week allemaal gehoord hebben."
Intern
Stephanie Blom van de SP: "Het is natuurlijk helemaal aan PVM om hun eigen conclusies te trekken, maar als er binnen een partij telkens mensen met ruzie vertrekken, dan kun je je afvragen of het probleem niet gewoon intern zit. Ik kan me ook voorstellen dat andere coalitiepartijen op een gegeven moment klaar zijn met dat gedoe en wat vinden van de casus Meese vs. Garnier. En kritische vragen over beleid horen bij onze rol als raad en zeggen niet automatisch iets over steun of wantrouwen jegens een wethouder. Als een wethouder inhoudelijk onder vuur ligt, is dat niet hetzelfde als dat er actief aan zijn stoelpoten wordt gezaagd — soms is het gewoon het gevolg van onvoldoende draagvlak voor wat je aan het doen bent en de manier waarop je dat doet. Overigens is PVM van harte welkom bij ons in de oppositiebankjes! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd."
Calimero
Bram Nab van Forum voor Democratie: "Hoewel PVM al ruim een jaar aan het worstelen was en de partij deze raadsperiode vrijwel uitsluitend negatief in het nieuws kwam met de nodige onhandigheden en kleine schandalen, komt deze stap toch enigszins als een verrassing voor ons. Hoewel het klopt dat de coalitie weinig moeite gedaan lijkt te hebben om PVM binnen boord te houden, is de verklaring wat ons betreft een beetje een Calimero-reactie. Van zelfreflectie is niet of nauwelijks sprake, en gezien het eigen handelen in deze raadsperiode zou daar tenminste gedeeltelijk sprake van moeten zijn. Het lijkt een poging om het gezicht te redden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. PVM kent een zeer zwakke raadsperiode, waarin vrijwel alle standpunten overboord zijn gegooid om maar mee te kunnen besturen. Dat bleek recent ook weer bij het indienen en uiteindelijk toch weer intrekken van de motie over het gemeentelijk Vuurwerkverbod. Wellicht hoopt de partij, door nu een jaar lang oppositie te voeren, op een gunstiger resultaat in 2026."
Jules Vaessen van de Partij voor de Dieren: "Het functioneren van de wethouder ging niet van een leien dakje. Je moet je nu afvragen of de raad met deze coalitie verder wil gaan."
Raadslid Jos Gorren van SAB: "Ik heb dit met afschuw gelezen. Hoe kun je zo reageren op je voormalige coalitiegenoten? De partij wil kennelijk graag terug in de vertrouwde oppositierol om zo de schade voor zichzelf te herstellen."
Coen van der Gugten van GroenLinks: "Ik ben verrast. Dit heb ik niet zien aankomen. Wist wel dat het niet lekker ging rond Alain Garnier. Maar kennelijk is de zaak in een stroomversnelling gekomen."
Bennie van Est van 50PLUS: "Ik ben totaal verrast. We hebben al een wethouder die partijloos is. Misschien toveren ze nog een tweede partijloze wethouder erbij."
Jules Ortjens van Volt: "Ik had dit niet verwacht. Ik ben vooral benieuwd hoe het college hierop reageert."
Coalitie
De PVM is niet de eerste partij die de eindstreep van deze coalitie niet haalt. Al eerder verliet de fractie van Volt de coalitie, nadat de coalitie niet langer wilde wachten op een wethouderskandidaat namens Volt. Volt mocht een kandidaat benoemen nadat Anita Bastiaans haar wethouderspost inruilde voor een topfunctie bij het COA. Haar plek werd uiteindelijk ingenomen door de partijloze Jeroen Hoenderkamp.





