Inhoudsopgave
Voor het hotelplan en de zeven luxe stadsvilla's 'Palace Wyck' zoeken de initiatiefnemers 2Rocks en architect Wiel Arets een lokale partner. Dit om het ontwikkel- en bouwproces te kunnen versnellen. Dat meldde wethouder Frans Bastiaens dinsdagavond aan de domeinvergadering Fysiek. Eerder liet projectontwikkelaar Hessel Meijer al weten naar het plan te kijken.
Volgens Bastiaens willen 2Rocks en Arets de plannen nog steeds doorzetten. Beide partijen troffen elkaar recent in een kort geding, omdat 2Rocks wil dat Arets 70 procent van de aandelen in dit initiatief overneemt.
Bastiaens heeft met de partijen "een goed gesprek" gevoerd. Hij heeft de twee kemphanen laten weten dat ze voordat de politiek in Maastricht zich weer buigt over dit plan, ze duidelijkheid moeten geven. "Ze hebben de intentie om er samen uit te komen", zei de wethouder.
Spijt
In het "goede gesprek" hebben 2Rocks en Arets richting de wethouder hun spijt betuigd dat hij uit De Nieuwe Ster moest lezen dat ze een kort geding tegen elkaar voerden. Bastiaens: "Dat gedoe in de media is uitermate vervelend. Wij waren niet van de rechtszaak op de hoogte. Wisten niet dat het speelde. Achteraf hebben ze (2Rocks/Arets, red.) aangegeven dat ze ons vooraf hadden moeten informeren. Ze betreuren dat het zo is gelopen."
Lof voor Blom
Een meerderheid van de raad, met name de coalitie, lijkt nog steeds achter de bouw van een hotel te staan. Maar het verzet groeit in de politiek, waarin de SP het voortouw heeft genomen. Raadslid Stephanie Blom kreeg van alle kanten lof voor het door haar samengestelde dossier over de kwestie.
De SP wil dat de gemeente het contract met 2Rocks/Arets ontbindt en alsnog kiest voor woningbouw. De SP is ook principieel tegen de onteigening van een bewoner aan de Bourgognestraat voor wat ze noemt "commercieel gewin." Maar voor het zover is wil de SP eerst een debat om de geheimhouding af te halen van een advies van de stadsadvocaat Paulussen over de vraag of de gemeente schadeplichtig is als ze eenzijdig het contract ontbindt. Volgens een door de SP geraadpleegde hoogleraar is daar geen sprake van. De SP wijst ook naar de aanpak van de gemeente Valkenburg, die dezelfde combinatie 2Rocks/Arets eenzijdig de deur wees, omdat ze na jaren dralen maar niet begonnen aan de bouw van hotel Croix de Bourgogne in het centrum van het Geulstadje.
De raad moet zich - op grond van een initiatiefvoorstel van de SP - in april uitspreken over de geheimhouding van het stadsadvies van de stadsadvocaat en in mei over de onteigening.
Geheimhouding
Die geheimhouding is een dingetje. Wethouder Frans Bastiaens antwoordde dinsdagavond op enkele vragen diverse keren dat de raadsleden het geheime advies kunnen lezen en zich dan zelf een oordeel kunnen vormen. Maar dat viel niet goed bij bijvoorbeeld Bert Jongen van D66, Mart Den Heijer van Volt en Jo Smeets van Maastricht van Nu. Bert Jongen: "Ik kan het stuk wel inzien, maar dan mag ik vervolgens niks meer over zeggen. Dat is een catch-22." Jo Smeets: "Ik wil geen geheime stukken, ik laat me niet op die manier monddood maken." Den Heijer is helemaal tegen elke geheimhouding. Ook de SP wil dat de geheimhouding eraf gaat. "Waar we hele grote moeite mee hebben is dat we dadelijk op basis van geheime stukken iemand gedwongen zijn huis uit gaan zetten."
Het ziet ernaar uit dat er raadsvergaderingen gaan volgen over de geheimhouding van de stukken, die deels achter gesloten deuren gevoerd zullen worden. Volt is daar principieel tegen. Jo Smeets wil alleen in het geheim vergaderen als de optie op tafel ligt dat de geheimhouding van het advies ook eraf kan.
Geldigheid marktonderzoek
Op een vraag van Volt over de geldigheid van een zeven of acht jaar geleden uitgevoerd marktonderzoek naar de marktruimte voor dit hotel, liet wethouder Bastiaens weten dat de gemeente een deskundige zal vragen of dat onderzoek nog actueel is.
'Hotelfetisj'
Bastiaens hield de raad voor dat dit plan al twee decennia voorligt. Terugkeren naar woningbouw gaat volgens hem minstens "zes, zeven, acht jaar duren. Dat redt je niet in drie, vier jaar. Dat vergt een nieuw bestemmingsplan." Den Heijer van Volt: "Dat kan zo zijn, maar de vraag is wat we er over twintig jaar hebben willen staan. Dit is een vraag die over de lange termijn gaat." Den Heijer gaf aan de "hotelfetisj" van de gemeente niet te begrijpen.
Mocht de raad de onteigening tegenhouden, dan is het hotelplan volgens Bastiaens zo goed als zeker van de baan. "De onteigening is niet voor niets aangevraagd en door de hoogste instanties goedgekeurd. Je zou misschien nog om het huis heen kunnen bouwen, maar dat lijkt niet realistisch."






