Doorgaan naar artikel

Opties: Geusselt vanaf 2030 verkopen, naam stadion verkopen?

Stadion van MVV. De kleedkamers, douches, massageruimte en ruimte voor stewards. De stad heeft al erkend dat zaken "gedateerd" zijn.

Inhoudsopgave

Voor de hele korte termijn lijkt MVV de keuze te krijgen wat de club wil: nieuwe badkamers of een nieuwe led-stadionverlichting. Dat is wat de gemeente concreet voorstelt in de discussie over de toekomstige huisvesting van MVV. Maar in de donderdagavond uitgestuurde raadsinformatiebrief worden inmiddels ook andere opties genoemd: de verkoop van het stadion aan MVV in 2030 en het verkopen van de naam van het stadion. Saillant is de opmerking dat als het stadion aan MVV verkocht zou worden er een clausule in de verkoopovereenkomst opgenomen moet worden "ten aanzien van de herontwikkelwaarde na eventuele nieuwbouw elders."

In de scenario's die MVV zelf recent heeft gepresenteerd, wordt als derde scenario ook nadrukkelijk ingezet op de bouw van een nieuw stadion. De gemeente spreekt zich daar nu niet over uit: de raad had in mei vorig jaar met MVV afgesproken alleen te kijken naar de verbetering van de exploitatie van het huidige stadion. De ambtenaren van de afdeling Vastgoed hebben de opties in kaart gebracht. De politiek kan zich daar op 8 april over uitspreken.

Historie
Wethouder John Aarts schetst eerst de historische context. In 2010 kocht de gemeente het stadion van MVV voor 1,85 miljoen euro en werd voor nog eens 1,7 miljoen euro de schuld gesaneerd. De gemeente besloot als eigenaar tevens een deel van de exploitatiekosten van het stadion voor haar rekening te nemen. Dat is nu ongeveer 245.000 euro per jaar. MVV betaalt sindsdien huur.

Oorlogstaal
De gemeente als eigenaar en MVV als huurder hadden - en dat klinkt naar oorlogstaal - een zogenoemde 'demarcatielijn' afgesproken. Dat is een uitputtende lijst van zaken die of voor rekening van de eigenaar zouden komen of voor rekening van de huurder, MVV dus.

Die afspraken hebben er mede toe geleid dat het stadion nu in een erbarmelijke staat verkeert, terwijl de gemeente zegt dat zij zich keurig aan de demarcatielijst heeft gehouden. "Als er sprake is van gebreken en wie deze moet verhelpen, is het altijd nodig de demarcatielijn te raadplegen", schrijft wethouder Aarts nu in de raadsinformatiebrief.

De wethouder legt de vraag naar de mogelijkheden om de exploitatie in De Geusselt te verbeteren strikt uit. Gekeken is wat er mogelijk is binnen de zuivere relatie tussen de stad als eigenaar en MVV als huurder. Daarbij is de 'demarcatielijn' nog steeds leidend.

Onderhoud
Tegen die achtergrond mag MVV kiezen. Nieuwe badkamers en sanitair voor 220.000 euro, of een nieuwe led-verlichting voor het stadion voor 225.000 euro. Dat past allebei in het meerjarig onderhoudsprogramma van de gemeente als eigenaar. De staat van het sanitair is erbarmelijk, kiezen voor de led-verlichting betekent een besparing op de energielasten van 14.000 euro per jaar.

Naam stadion
Er is ook nagedacht over andere opties. Daarbij wordt gedacht aan het verkopen van de naam van het stadion. De Geusselt zou dan vervangen worden door [bedrijfsnaam] Stadion Maastricht. Voorts is de gemeente bereid om 12.500 euro bij te dragen in het vernieuwen van het supportershome omdat ze zich als eigenaar verantwoordelijk voelt om bij te dragen aan brandwerende plafonds. Tevens komen de ambtenaren met ideeën waarvoor MVV zelf aan de lat staat, zoals het doortrekken van de led-boarding met reclame langs het veld of het realiseren van extra cateringpunten.

Financieel
Financieel is er ook nagedacht, maar daarmee lijkt MVV niet echt geholpen. Zo zou de club door de gemeente voorgefinancierde uitgaven in één keer kunnen aflossen, waarna de maandelijkse lasten dalen. Of andersom zou de gemeente nieuwe investeringen kunnen voorfinancieren, waarna de maandlasten juist zouden stijgen.

Maastricht ziet geen andere mogelijkheden om de exploitatie van het stadion te verbeteren.

Boekwaarde stadion
De stad geeft als toegift nog enkele interessante overwegingen prijs. De boekwaarde van het stadion is in 2030 nul euro. Omdat de gemeente jaarlijks enkele tonnen kwijt is als eigenaar van het stadion, zou de gemeente er per 2030 graag vanaf willen. "De reden om het stadion te kopen in 2010 was om MVV te redden, niet om een stadion te willen bezitten."

Nieuwbouw elders
In de gedachte van de gemeente zou MVV dan de koper moeten zijn. De gemeente geeft zelf aan dat dat wel eens een lastig traject zou kunnen zijn, omdat MVV dan als huurder het kapitaal daarvoor moet gaan ophalen. Zeer saillant is de opmerking dat er bij verkoop van het stadion een clausule moet worden opgenomen: "ten aanzien van de herontwikkelwaarde na eventuele nieuwbouw elders."

Dat wijst erop dat als MVV na koop van het stadion winst zou maken door het stadion(gebied) De Geusselt aan een ontwikkelaar te verkopen en zelf elders een nieuw stadion te bouwen, de gemeente - een deel van - die winst terug wil hebben.

Veel inzet nodig om gevaar Geusselt te bezweren
De Geusselt is ronduit een gevaarlijke bouwval. Er is bij thuiswedstrijden veel inzet nodig om de gevaren te bezweren, zo blijkt uit het eerste deel van het rapport dat MVV heeft opgesteld over de huidige huisvesting en de toekomstige opties. Het oplossen van alle gebreken in het stadion gaat 6,
Renovatie Geusselt 23 miljoen, nieuwbouw 25-40 miljoen
Een nieuw stadion voor MVV bouwen gaat tussen de 25-40 miljoen euro kosten. Het huidige stadion renoveren kost 6-7 miljoen euro. Dat bedrag is exclusief de kosten om het huidige stadion in één eigenaarshand te brengen. Daarvoor moet eigenaar/verhuurder Bryant Park uitgekocht worden voor - geschat - 16 miljoen
Stadion: College gaat eerst zelf broeden op MVV-plan
Duitsers zouden zeggen dat ze er ‘Chefsache’ van gemaakt hebben. Het college van burgemeester en wethouders neemt de tijd om eerst zelf langer te studeren en te broeden op het door MVV ingediende stadionplan. Het was de bedoeling dat de raadsleden dat plan - samen met de gemeentelijke stukken -
Reconstructie: Hoe verkoop je een nieuw stadion?
De Amerikanen hebben - je zou het dezer dagen niet verwachten - een wijs sales–gezegde. Don’t tell them, show them. Niets werkt zo overtuigend als iemand laten zien wat er aan de hand is, hoe iets werkt. Bij het werkbezoek van de gemeenteraad aan de Geusselt, woensdagavond achter gesloten
Stadion kwestie van politieke wil, geld genoeg
Begin volgend jaar buigt de politiek zich over de huisvesting van MVV. Gaan we goed geld naar kwaad geld gooien door de huidige Geusselt - een ware gribus - op te knappen? Of gaan we doorpakken en een nieuw stadion neerzetten? De recent aangekondigde investeringen van de stad laten zien
Raad gaat begin 2025 spreken over stadion MVV
De gemeenteraad van Maastricht gaat in het eerste kwartaal van 2025 spreken over de toekomst van het stadion. Daaraan voorafgaand zal MVV een rapport laten opmaken over de staat van het stadion.
Seniorenpartij wil “nieuw thuis” voor MVV
Het is de eerste politieke reactie naar aanleiding van het werkbezoek dat MVV in de Geusselt organiseerde voor raadsleden en burgerraadsleden: De Seniorenpartij Maastricht (SPM) spreekt over hoe het beste een “nieuw thuis” voor MVV gerealiseerd kan worden. Tijdens het werkbezoek vorige week woensdag presenteerde MVV drie scenario’s. Het huidige
De redding van MVV, een reconstructie
Precies een jaar geleden kwam naar buiten dat een groep Maastrichtse ondernemers was opgestaan om MVV te redden. De Nieuwe Ster maakte een reconstructie van de bijna-doodervaring van MVV en de verrijzenis. We hebben ons archief nog eens omgespit en met Huub Waterval, namens het Maastricht Collectief, de zaken nog
Adviesgroep MVV Academy keert zich tegen club
De Adviesgroep van de MVV Academy, een groep van gepensioneerde vrijwilligers, heeft zich tegen de club gekeerd. In een mail aan ambassadeurs en relaties worden sponsoren van de Academy erop gewezen dat ze tot 1 april aanstaande de tijd hebben hun sponsorcontract op te zeggen. Doen ze dat niet, wordt
Nieuwe Geusselt kan tweedeling in stad helen
Maastricht bezit plek drie in het lijstje van meest gesegregeerde steden in Nederland. Arm en rijk leven in de stad volledig naast elkaar. Sint Pieter en Pottenberg zijn twee werelden. De welvaart is de afgelopen vijftig jaar spectaculair gestegen in Maastricht, de tweedeling is er niet minder door geworden. Er
Grote meneren uit Japan investeren in MVV
Deshima Football Consultancy BV gaat binnenkort de helft van de aandelen in MVV overnemen. Grote vraag is: wie zit er in deze Japans-Nederlandse BV? Wat blijkt: dat zijn enkele grote namen.

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden