Doorgaan naar artikel

Nostalgie in zwart-wit

Inhoudsopgave

VRIJTHOF
Deze foto werd in mei 1962 gemaakt. Het was een zonnige dag. Fotograaf G.Th. Delemarre staat aan het Vrijthof en kijkt richting de Grote Staat. We zien een auto die de Grote Staat inrijdt. Wat zou de bestemming zijn? 

Vrijthof | Beeld: Beeldbank van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Op het wegbewijzeringsbord (helemaal links) lezen we dat je via de Grote Staat onder meer Sittard en Luik kon bereiken. Helemaal rechts (Vrijthof 3) zien we Café-Restaurant Monopole liggen, tegenwoordig Brasserie Monopole geheten. Dit café-restaurant werd toen geëxploiteerd door het in 1943 getrouwde echtpaar Theo Gadet en Marieke Rikers. In de maand dat deze foto werd gemaakt, overleed Theo Gadet door een noodlottig ongeval op zevenenveertigjarige leeftijd. Zijn weduwe zette de zaak voort.

Links van Café Monopole zien we het atelier en woonhuis (Vrijthof 2) van de bekende fotograaf Werner Mantz liggen. Hij woonde hier met zijn gezin. Net zoals het gezin Gadet-Rikers, kreeg het gezin van Werner Mantz ook te maken met een tragische gebeurtenis. Op dinsdag 28 juli 1959 werd Robbie, het negenjarige zoontje van de fotograaf, door een bestelwagen uit Venlo aangereden. Het tragische ongeluk vond plaats Achter de Oude Minderbroeders. De aanrijding was fataal. 

Bron informatie: diverse kranten op de website www.delpher.nl 

HENRIC VAN VELDEKEPLEIN
Deze foto werd op 9 januari 1976 gemaakt door fotograaf Rob Mieremet. Op die dag was Hare Majesteit Koningin Juliana in Maastricht voor de ondertekening van de oprichtingsakte van de Rijksuniversiteit Limburg. Die ondertekening betekende de officiële opening van de universiteit. 

Henric van Veldekeplein | Beeld: Beeldbank van het Nationaal Archief

In 1996 werd de naam van de universiteit gewijzigd naar Universiteit Maastricht, en sinds 2008 wordt de internationale naam Maastricht University gebruikt. De koningin staat op het Henric van Veldekeplein. Op de achtergrond zien we de Sint Janskerk. Naast de koningin staat Fons Baeten, die in de periode 1967-1985 burgemeester van Maastricht was. 

In 1969 besloot het toenmalige kabinet De Jong om een universiteit in Maastricht te stichten. Een belangrijke beweegreden hiervoor was dat het kabinet wilde dat Limburg nieuwe economische kansen kreeg. Na het sluiten van de vele mijnen was de provincie er op economisch gebied namelijk hard op achteruit gegaan.

Het Henric van Veldekeplein kreeg haar naam in 1911. Vóór die tijd stond het plein bekend als het Vredesplein, een naam (‘Place de la Paix’) die in 1795 door de Fransen aan het plein was gegeven.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden