Doorgaan naar artikel

Inhoudsopgave

MAASTRICHTER BRUGSTRAAT
Deze foto werd gemaakt op carnavalszondag 28 februari 1954 in de Maastrichter Brugstraat. De natte stenen, de hoeveelheid paraplu’s en de dikke kleding laten zien dat het een vochtige en koude dag was. We zien ook sneeuwvlokken neerdalen.

Maastrichter Brugstraat. Beeld: Beeldbank Nationaal Archief

De stadsprins in dat jaar was Jacques I. Hij was op 9 augustus 1905 in Meerssen geboren als Jacques Hubert Joseph Mathieu Chappin. Op de voorgrond zien we een carnavalswagen van de Ôrde van ’t Klaaveblâd uit Hasselt, tegenwoordig de Koninklijke Orde van ’t Klaeverblât geheten. De prins die boven op de wagen staat, is Willy I (Jeurissen). De fotograaf kijkt richting de Kersenmarkt en de Kleine Staat. Aan het einde kijken we recht tegen de Grand Bazar aan, de huidige locatie van De Bijenkorf. Grand Bazar was een Belgisch warenhuisconcern met vestigingen in België, Nederland en Duitsland. Aan het einde van de jaren zestig ging het slecht met het concern. In 1970 sloot Grand Bazar haar deuren. Het gebouw op de foto werd overgenomen door Vroom & Dreesmann. Op de foto zien we de namen van bekende winkels uit het verleden, zoals Florop (nummer 14), een winkel waar wijnen en delicatessen werden verkocht, en Schreuder lederwaren (nummers 10 en 12). De familie Schreuder woonde al in de negentiende eeuw in de Maastrichter Brugstraat. Franciscus Cornelis Schreuder, de stamvader van de Maastrichtse tak, was zadelmaker van beroep, en geboortig van ’s-Hertogenbosch. Hij trouwde in 1857 in Nijmegen met Catharina Elisabeth Pilgram, een zadelmakersdochter. Franciscus Cornelis woonde toen al in Maastricht, evenals zijn vader, die deurwaarder van beroep was. Rechts van het pand van Schreuder zien we nog juist de winkel van Albert Heijn liggen. Hoewel de Maastrichter Brugstraat nog geen honderd meter lang is, en de gehele zuidelijke straatwand aan het einde van de negentiende eeuw werd vervangen door ‘nieuwbouw’, telt deze straat maar liefst veertien rijksmonumenten. Ook de panden van Schreuder zijn rijksmonumenten.

Bron informatie: www.tempeleers.nlwww.kovkhasselt.be en bevolkingsregister Maastricht

SINT PIETERSTRAAT 22
Deze foto werd gemaakt in het jaar 1917. Op de foto is afgebeeld het huis met als adres Sint Pieterstraat 22. Dit pand bestaat tegenwoordig niet meer. 

Sint Pieterstraat 22. Beeld: Beeldbank Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Volgens de landelijke Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) werd het pand dat we tegenwoordig op deze locatie vinden, de locatie van het bekende Café de Pieter, gebouwd in het jaar 1929, twaalf jaar na het maken van deze foto. Op het linker raam lezen we de naam ‘P. Satijn’, terwijl op het rechter raam het woord ‘Café’ is vermeld. Volgens het Maastrichtse bevolkingsregister woonde vanaf 31 december 1900 op dit adres de ‘koffijhuishouder en winkelier’ Petrus Hubertus Satijn. Ruim twee weken vóór die datum, op 14 december, was hij op vijfentwintigjarige leeftijd in zijn geboortedorp Sint Pieter getrouwd met de zes jaar oudere Anna Maria Beks. De bruid woonde op dat moment met haar ouders, de machinist Gerardus Hubertus Beks en Maria Margaretha Ceulen, op het adres Sint Pieterstraat 21. Toen Petrus Hubertus in 1900 trouwde, was hij nog landbouwer, net zoals zijn moeder Maria Anna Hubertina Jongen, weduwe van Antoon Satijn. Petrus Hubertus Satijn was een kleinzoon van de Maastrichtse vondeling Joseph Satijn, van wie alle leden van de Sint Pieterse en Maastrichtse familie Satijn afstammen. In de periode 1902-1915 werden op het adres Sint Pieterstraat 22 acht kinderen geboren uit het huwelijk Satijn-Beks. Volgens een advertentie in het Advertentieblad voor Limburg (1 april 1922) opende Petrus Hubertus Satijn in dat jaar een kruidenierswinkel op het adres Sint Pieterstraat 19, waar tegenwoordig Snackers Antiques & Fine Art is gevestigd. Volgens het Advertentieblad voor Limburg opende zoon Arnold Satijn op 23 juli 1927 in zijn geboortehuis Sint Pieterstraat 22 een winkel waar hij ‘eerste kwaliteiten Comestibles “Hero”, Conserven en Fijne Vleeschwaren’ verkocht. Arnold was ook telefonisch bereikbaar in zijn winkel. Zijn telefoonnummer was 13.

Bron informatie: Bevolkingsregister Maastricht en www.delpher.nl

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden