Inhoudsopgave
De eerste presentatie van het 'integraal huisvestingsplan voortgezet onderwijs' dinsdagavond in de raadszaal heeft vooral geleid tot veel vragen over de gebruikte prognoses van de leerlingenaantallen. Het was een niet-politieke presentatie van de plannen, om 140 miljoen euro uit te geven aan de bouw van drie nieuwe scholen en een grote uitbreiding van een vierde school. Maar toch: bij de kritische vragen over de prognoses, kreeg de oppositie steun van grote coalitiepartijen zoals de Seniorenpartij (SPM), het CDA en D66.
Raadslid Thomas Gardien (D66) maakte het zijn partijgenoot wethouder Johan Pas moeilijk. Gardien wilde nadrukkelijk weten wat er gebeurt als de prognoses substantieel afwijken van de realiteit. "Als er in plaats van de benodigde 1200 leerlingen voor een gezonde school maar 600 leerlingen naar een school toe willen."
Prognoses
De vraag van Gardien heeft met name betrekking op de vrees van de docenten van het Sint Maartenscollege. Die zijn bang dat hun school die nieuwbouw zou krijgen aan de andere kant van de Maas bij de Brusselse Poort, een kwijnend bestaan zal gaan leiden, omdat de leerlingenaantallen in Maastricht-West niet op de vereiste 1200 uit zullen komen. Volgens de docenten kloppen de prognoses niet.
Als-dan
Verantwoordelijk wethouder Johan Pas wilde de vraag van Gardien omzeilen. "Dit is een als-dan vraag. Die is nu niet aan de orde." Pas zei niettemin dat hij dat scenario "onvoorstelbaar" acht, gelet op die prognoses. "En anders wordt daar als-dan op gehandeld."
Hoongelach
Op de publieke tribune, die voor het overgrote groot deel gevuld was door onderwijspersoneel van het Sint Maartenscollege, was duidelijk hoongelach hoorbaar na het antwoord van Johan Pas.
Afwijken
Gardien was nog niet klaar. Hij wilde ook van wethouder Pas weten of de raad nog enige keuzevrijheid heeft? "Kan de raad bijvoorbeeld wel instemmen met een deel, bijvoorbeeld uitbreiding van Porta Mosana, maar andere keuzes afwijzen?"
Stukjes
Johan Pas: "Het is een integraal plan in het belang van de hele stad. Een afwijking op een onderdeel heeft gevolgen voor het gehele plan. Het is dus zeker niet de bedoeling om stukjes in het integrale plan aan te passen."
Rechtbank
Een vraag van Kitty Nuyts met de suggestie dat het huidige Sint Maartenscollege aan de Noormannensingel moet wijken voor nieuwbouw van de Maastrichtse rechtbank sprak Pas met klem tegen. "Het huisvestingsplan is na een lang proces tot stand gekomen. Het integrale plan zoals het nu voorligt, is het allerbeste voor de stad Maastricht. Dat heeft niets met de nieuwbouw van de rechtbank te maken. Maar het is wel zo dat nu er mogelijk ruimte komt aan de Noormannensingel en serieus wordt gekeken of de nieuwbouw van de rechtbank daar gerealiseerd kan worden."
Stadsronde
Op 21 januari kan iedereen die een mening heeft over dit dossier drie minuten lang de raads- en burgerleden in een zogenoemde Stadsronde toespreken. De eerste echte politieke discussie zal plaatsvinden in de domeinvergadering van 4 februari 2025.