Doorgaan naar artikel

Niet alleen bedrukte hardcups in omloop tijdens carnaval

De bedrukte beker werd vorige week gepresenteerd. Niet alle kasteleins gaan hem gebruiken.

Inhoudsopgave

De eerste stap naar uniformiteit tijdens carnaval is gezet met de invoering van de hardcup beker. Een groot deel van de horeca gaat de bedrukte en herbruikbare beker gebruiken. Toch wordt er ook bier geschonken uit onbedrukte bekers, die zijn namelijk in aanschaf een stuk voordeliger voor de horecaondernemer.

Na het mislukte bekeravontuur vorig jaar toen gewerkt werkt met softcups, heeft de gemeente nieuwe regels gemaakt voor grote evenementen in de stad. Het belangrijkste argument om bij deze evenementen hardcups te gebruiken is veiligheid, geen glas meer in de openbare ruimte.

Ontwerpwedstrijd
Een speciale werkgroep met horecavertegenwoordigers werkte vorig jaar de plannen voor de introductie van de hardcup met carnaval uit en verbond er een ontwerpwedstrijd aan. De nieuwe bekers worden bedrukt met het winnend ontwerp van Anouk Grootjans.

Statiegeld
Wie tijdens carnaval een biertje of fris bestelt betaalt voor de eerste beker een bedrag van 1 euro. Dat is geen statiegeld, maar een bijdrage voor de productie, ophaal- schoonmaak- en opslagkosten van de beker. De gemeente verwacht dat de bedrukte beker een verzamelobject wordt en ook deels mee naar huis wordt genomen. De Maastrichtse horeca heeft bijna 500.000 bedrukte bekers besteld bij de Brabantse fabrikant.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Inkoop
Inmiddels is duidelijk dat er tijdens carnaval niet alleen uit bedrukte bekers wordt gedronken. Er zijn kasteleins die geen of maar een beperkte hoeveelheid bedrukte hardcups hebben gekocht. Dat heeft dan weer te maken met de prijs van een bedrukte beker die aan inkoop rond de 35 eurocent kost. Een onbedrukt exemplaar kost 13 eurocent. Het voordeel is duidelijk. Wie bekers inkoopt voor 13 eurocent houdt 87 cent over, terwijl de marge op de bedrukte beker 65 cent is.

In september werd het nieuwe bekersysteem gelanceerd door een speciale werkgroep.

Het probleem dat dreigt te ontstaan is dat onbedrukte bekers niet ingeleverd kunnen worden bij de cafés die werken met de officiële hard cup bekers, want de bedrukte bekers worden na de carnaval ingezameld en door een bedrijf schoongemaakt en opgeslagen. Voor de carnavalsvierder wordt het er niet duidelijker op.

Dit is de winnende hardcup voor carnaval 2025
Maastricht drinkt dit jaar tijdens carnaval voor het eerst bier en fris uit een speciale hardcup beker. Maandag werd het winnende ontwerp voor de beker bekend gemaakt. Anouk Grootjans is de ontwerpster van de beker voor 2025. In een fabriek in Brabant worden op dit moment 450.000 bekers geproduceerd
Carnaval uit een hardcup ‘melkglas’ verzamel-vaasje
Carnaval wordt dit jaar gedronken uit melkachtige - halfdoorzichtige - hardcups van 0,2 liter. De bekers in de vorm van een ‘vaasje’ worden voorzien van een aantal typische carnavalsuitingen. Op de eerste beker komt een klein bedrag aan statiegeld: bij een nieuw rondje krijg je voor elke ingeleverde beker
Nieuw: de 1,5 liter plastic kan met carnaval
Carnvalvierders kunnen komend jaar kiezen uit drie formaten hardcups. Het normale fluitje, een halve literbeker en een kan van 1,5 liter. De horeca voert een milieutoeslag van 1 euro in bij aanschaf van de eerste beker.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden