Doorgaan naar artikel

Na verlies ster mag chefkok het stokje bij 2-sterrenzaak overnemen

Ralf Berendsen wil na 15 jaar nog een keer een nieuwe stap zetten, dit keer met een eigen zaak.

Inhoudsopgave

Het vijfsterren superior hotel/restaurant La Butte aux Bois in Lanaken raakt na bijna vijftien jaar zijn sterrenchef Ralf Berendsen kwijt. De bedoeling is dat Ralph Hermans van het Maastrichtse restaurant Rantrée zijn opvolger wordt. Rantrée verloor dit jaar hun enige Michelinster.

Na het verlies van de ster vertrok Hermans bij zijn eigen restaurant en ging als sous-chef aan de slag bij Ralf Berendsen. De geruchten in horecaland dat Berendsen een andere weg op gaat gingen al langer rond en werden de laatste dagen hardnekkiger. De Kerkraadse chefkok bevestigt nu dat hij op niet al te lange termijn een zaak gaat beginnen in Zuid-Limburg en dat hij bezig is met een monumentaal pand. Berendsen wil vooral benadrukken dat de prioriteit nu nog ligt bij de opvolging. Die opvolger is Ralph Hermans, de voormalig eigenaar en chefkok van restaurant Rantrée op de Dousberg in Maastricht.

Rantrée verloor dit jaar zijn Michelinster. Ralph Hermans besloot uit de zaak te stappen en alleen nog adviseur te blijven. Hij ging op zoek naar een andere job en werd door Ralf Berendsen aangenomen als sous-chef bij La Butte aux Bois, met de bedoeling dat Hermans het sterrenrestaurant gaat overnemen als Berendsen vertrekt.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Eigen zaak
Over de reden van zijn vertrek zegt Berendsen. “Ik werk nu bijna 15 jaar bij La Butte aux Bois. Ik ben 50 en met mijn vrouw heb ik besloten nog één keer iets anders te doen en dat is een eigen zaak. Ik wil nog niet vertellen waar we beginnen, behalve dat het in Zuid-Limburg is, de regio waar ik vandaan kom.”

Ralf Berendsen is achter de schermen wel al bezig met de plannen voor zijn zaak. Een pand is er al en architecten werken aan de tekeningen voor verbouwing en inrichting. Berendsen werkt nog zeker tot eind dit jaar bij La Butte aux Bois. “De opvolging moet goed geregeld zijn. Ik wil een scenario als bij Kasteel Wittem voorkomen.”

Wittem
Daarmee doelt de chefkok op het feit dat chefkok Guido Braeken van Kasteel Wittem. Die kreeg bij restaurant Julemont in één klap twee Michelinsterren. Amper een jaar later kondigde Braeken aan te vertrekken bij Kasteel Wittem om aan de slag te gaan bij het nieuwe Van Oys Maastricht Retreat 5-sterren + hotel. De gevolgen waren voor Kasteel Wittem rampzalig. De twee Michelinsterren werden afgenomen en het restaurant ging failliet.

Ralf Berendsen ontkent overigens dat hij aan de slag gaat bij Kasteel Wittem. “Die geruchten hoor ik ook en het komt natuurlijk omdat ik in het verleden bij Kasteel Wittem heb gewerkt.”

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden