Inhoudsopgave
Het gaat niet goed met de hotels van Oostwegel. Het bedrijf maakte in 2023 een verlies van 1,7 miljoen euro en ook in 2024 stevent de hotelgroep af op een verlies. De situatie is penibel omdat het bedrijf nu niet voldoet aan de financieringsvoorwaarden van huisbankier ING. Die kan leningen gaan opeisen.
Oostwegel verwacht het tij te kunnen keren door forse kostenbesparingen door te voeren in 2025. De omzet moet omhoog met 9,2 procent om de bedrijfscontinuïteit te kunnen waarborgen. Onder de hotelgroep vallen het Kruisherenhotel en Château Neercanne in Maastricht, Château St. Gerlach in Valkenburg en Winselerhof in Landgraaf.
Overlast
De omzet kwam in 2023 lager uit dan een jaar eerder. De omzet bedroeg 23,9 miljoen euro en dat mindere resultaat was tegen alle verwachtingen. In 2022 werd er nog 1,3 miljoen euro winst gemaakt. Bij dit cijfer plaatst Oostwegel wel een kanttekening, want in 2022 werd ook 559.000 euro uitgekeerd door de verzekering wegens waterschade in 2021 in Valkenburg en in het bedrag zit nog een deel coronasteun in het kader van de NOW-regeling.
Zakelijke segment
In een toelichting op de jaarcijfers schrijft de directie: 'De omzetontwikkeling is niet goed geweest en dat heeft met meerdere zaken te maken gehad. We verklaren het door de gedachte van gasten dat een verbouwing voor overlast kan zorgen (Er waren verbouwingen bij Neercanne en bij St. Gerlach red.) Een reis naar het buitenland is weer gemakkelijker, want COVID is definitief voorbij in 2023. We hebben ook gezien dat door de inflatie het zakelijke segment minder heeft verbleven dan verwacht en dat ook de leisuregast zeer kritisch is geweest op de uitgaven.' Het bedrijf kon de kostenstijgingen niet opvangen met de omzet. Het ging om kostenstijgingen vanwege nieuwe cao's in de horeca en schoonmaak plus doorgevoerde inflatiecorrectie van leveranciers.
Vertrouwen van de bank
Door het verlies in 2023 en het verwachte slechte resultaat dit jaar voldoet Oostwegel niet aan de financieringsvoorwaarden van de bank. Dit brengt het risico met zich mee dat de ING-bank leningen kan opeisen die zij aan Oostwegel heeft verstrekt. Toch denkt het bedrijf dat het zover niet zal komen. Het bedrijf zcgt het vertrouwen van de bank te hebben gekregen op basis van een realistisch prognose voor volgend jaar. De prognoses voor de laatste maanden van 2024 en het jaar 2025 bevatten een aantal maatregelen om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen. De belangrijkste maatregelen om te zorgen dat het bedrijf over voldoende liquiditeitsruimte kan beschikken is het realiseren van een omzetgroei van 9,2 procent en een strikte kostenbeheersing. De omzetgroei is volgens Oostwegel mogelijk omdat er geen capaciteitsbeperkingen meer zijn bij St. Gerlach en Neercanne als gevolg van verbouwingen. Die verbouwingen zijn nu achter de rug. Oostwegel zegt ook een scherper verkoop- en prijsbeleid voor de hotelkamers te hanteren, dit naar aanleiding van een onderzoek door een extern adviesbureau.
Kruisherenhotel
De maatregelen zijn nodig omdat Oostwegel aan de vooravond staat van een grote uitbreiding van het Kruisherenhotel in Maastricht in 2025. Die uitbreiding kan alleen als er voldoende financiële ruimte aanwezig is. Mochten de prognoses voor 2025 om de omzet te laten groeien niet gerealiseerd worden, dan overweegt Oostwegel alle soorten alternatieve financieringsbronnen aan te boren om de continuïteit van het bedrijf te garanderen.
Hotelaanbod
In een vooruitblik wijst de directie er op dat Oostwegel ook te maken heeft met veel hotelaanbod in de buurt en de opening van hoogwaardige nieuwe hotels. Daarmee doelt Oostwegel op het nieuwe 5sterren hotel Van Oys in Oost-Maarland, het 5-sterrenhotel aan de Boschstraat en het nieuwe luxe hotel van Van der Valk dat in het voormalige Vodafonekantoor komt. 'Ondanks dat 2024 een uitdagend jaar is, zien we een opwaartse trend: tot en met oktober 2024 is er een omzetstijging van 8 procent ten opzichte van 2023. De verwachting is dat we over geheel 2024 een omzetstijging doormaken van ruim 8 procent. Echter zien we door enorme kostenstijgingen van 10 tot 12% in de horeca en schoonmaak ook de personeelskosten verder stijgen. Daarnaast is ons nieuwe energiecontract ingegaan en dat resulteert in een verdubbeling van de energiekosten ten opzichte van 2023. De gerealiseerde omzetgroei heeft de kostenstijgingen niet kunnen dekken.'
Oostwegel heeft flink in de kosten gesneden. Zo werd het hoofdkantoor Villa Casa Blanca in Houthem verkocht. De mensen op het hoofdkantoor werken nu vanuit St. Gerlach. Er is ook een versobering van de autloeaseregeling toegepast en zijn er contracten niet verlengd en functies opgeheven. Bij de hotels van Oostwegel werken 238 mensen.