Doorgaan naar artikel

Meer subsidie niet oplossing na falen live-uitzending

Uitroepen stadsprins: beeldscherm van Wat is Loos?! op de achtergrond. Voor in beeld de cameraman van RTV Maastricht.

Inhoudsopgave

De gemeenteraad buigt zich dinsdagavond over een motie waarin het college opgeroepen wordt mediabedrijf Wat is Loos?! financieel te ondersteunen, zodat het platform ook in de toekomst kwalitatieve live-uitzendingen van Maastrichtse evenementen kan blijven verzorgen. De motie bevat een serieuze denkfout. De stad zou immers dubbel gaan betalen voor iets wat je maar één keer hoeft te hebben.

OPINIE

De aanleiding voor de motie van de hand van Jos Gorren van de Sociaal Actieve Burgerpartij is het mislukken van de live-registratie van het uitroepen van de stadsprins door RTV Maastricht. Reden volgens die zender: de server kon het vele bezoek niet aan, waardoor het beeld op zwart ging. Waar RTV Maastricht faalde, niet de eerste keer bij een live-registratie van carnaval, slaagde Wat is Loos?! wel in het verzorgen van een goede live-registratie. Op social media barstte diezelfde middag de bom: hoon voor 'het gesubsidieerde' RTV Maastricht, lof voor 'vrije jongen' Jeffrey de Vries van Wat is Loos?!

Evenement
De motie van SAB bevat evenwel een serieuze denkfout. Waar het gesubsidieerde RTV Maastricht er niet in slaagde de live registratie te verzorgen, wordt nu subsidie gevraagd voor een ander mediabedrijf. Maar dat bedrijf slaagde er juist zonder subsidie al in een goede livestream van een groot Maastrichts evenement uit te zenden. Dus wel of geen subsidie is absoluut niet relevant voor de garantie dat de livestream werkt. Dat hebben zowel RTV Maastricht als De Vries nu juist bewezen.

Dubbel
SAB motiveert haar motie met het argument dat kwalitatieve en betrouwbare communicatie met de inwoners essentieel is, zeker bij cultuurhistorische evenementen zoals het uitroepen van de stadsprins. Dat is een terechte constatering, zeker voor de ouderen in de stad die er zelf niet meer bij kunnen zijn. Maar de oplossing die gekozen wordt om de live registratie voor elkaar te krijgen moet niet zijn dat de stad nóg een mediabedrijf daarvoor financieel gaat helpen. Dan ga je als stad dubbel betalen. De oplossing moet natuurlijk zijn dat RTV Maastricht zijn techniek onder controle krijgt.

Meebetalen
De motie is om een paar andere redenen interessant. Ze werpt ook licht op een andere zaak. Wat mag je verwachten van RTV Maastricht als het gaat om het uitzenden van live registraties? De omroep vraagt regelmatig bijdragen voor grote live registraties in de technische kosten. Anders geen live uitzending. Dat is bij veel lokale publieke omroepen en ook L1 een gangbare opvatting: organisaties laten meebetalen aan live uitzendingen zoals bijvoorbeeld optochten of verkiezingsavonden.

Tonnen
In het geval van RTV Maastricht is dat opmerkelijk. De omroep (jaarverslag 2023) heeft wettelijk gezien recht op een zo'n 100.000 euro subsidie. Per huishouden een slordige 1,60 euro. De gemeente legt daar jaarlijks - onverplicht - structureel al een dikke twee ton bovenop. Voor 2024 kreeg de omroep nog eens 60.000 en 75.000 euro subsidie voor het maken van enkele extra programma's. Inmiddels is RTV Maastricht ook nog eens penvoerder van een kwart miljoen euro extra subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in de aanloop naar de vorming van streekomroepen.

Takenpakket
Voor al die tonnen subsidie kun je ook redeneren dat live registraties tot het normale takenpakket behoren. Je krijgt immers subsidie voor een heel jaar, niet voor maandag 09.00 uur tot en met vrijdag 17.00 uur.

Verkiezingen
De motie is om nog een andere reden interessant. Als RTV Maastricht bijdragen vraagt voor bijvoorbeeld het uitzenden van de verkiezingsavond in maart 2026, waarom zou de stad die opdracht dan niet gewoon in de markt zetten? Als een aan te besteden opdracht. Laat Wat is Loos?! en RTV Maastricht dan maar inschrijven voor welk bedrag ze dat kunnen verzorgen. Dan maak je het speelveld veel gelijker en fair. En die redenering kun je ook toepassen voor andere live registraties, zoals het uitroepen van de stadsprins. Het is voor Maastricht ook genoeg als zo'n evenement op één zender te zien is.

Aanbesteden
Maastricht heeft die financiële ruimte ook. Er gaat alleen al twee ton bovenwettelijke subsidie naar RTV Maastricht. Als je die post vermindert, heb je geld voor het aanbesteden van live registraties. En als je voor bijvoorbeeld de verkiezingsavond toch al extra geld geeft, maakt het financieel ook niet uit wie je dat uiteindelijk laat verzorgen. In de voorwaarden kun je altijd opnemen aan welke criteria zo'n registratie moet voldoen.

Concurreren
De raad zou ook eens kunnen kijken naar de opstelling van RTV Maastricht als het gaat om het delen van beelden en materiaal. Het met publiek geld gemaakte materiaal zou de omroep zo breed mogelijk ter beschikking moeten stellen om een zo breed mogelijk bereik te krijgen. Want dat is de opdracht die RTV Maastricht heeft. Dan zouden de belastingeuro's het meeste effect sorteren. Dus geef die beelden aan De Limburger, aan De Nieuwe Ster en aan Wat is Loos?! Dan stel je je op als een publieke omroep. RTV Maastricht moet niet willen concurreren met private partijen die zonder subsidie draaien en juist belasting betalen. Dat ze dat wel doet, is een foute opvatting van hun publieke taak. RTV Maastricht moet programma's maken die - zonder belastinggeld - anders niet gemaakt worden door marktpartijen. Het is een discussie die op provinciaal en ook landelijke niveau speelt.

Motie
Waarom zou je als stad Maastricht niet van RTV Maastricht eisen dat ze hun beelden gratis delen? Daar zou de gemeenteraad misschien eens een motie over kunnen aannemen.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen
Raad tuinde in noodkreet RTV Maastricht
De gemeenteraad blijkt vorig jaar in de financiële noodkreet getuind te zijn van RTV Maastricht. Dat blijkt uit een reconstructie van de gang van zaken in juli 2023 in combinatie met de cijfers uit de jaarrekening van de omroep over 2023, die nu is ingediend. Een analyse.

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden