Inhoudsopgave
Een oorlogsgraf is een rustplaats voor soldaten, burgers en verzetsmensen die in oorlogen zijn gesneuveld voor onze vrijheid. Hun namen staan in steen gegraveerd, maar hun verhalen lijken met het verstrijken van de jaren langzaam te vervagen. Met kerstmis verdienen zij, zeker met de internationale ontwikkelingen van deze tijd, opnieuw alle aandacht.
“In heel Nederland zijn oorlogsgraven traditioneel tijdens de kerstdagen met kaarsen verlicht. Maar in Maastricht is dit nooit gebeurd”, zegt Peter Gulikers van Liberty Maastricht en de Maastricht brigade Historische Marechaussee.
Gulikers en de kersverse consul van de Oorlogsgravenstichting in Maastricht, Peter Clermonts, hebben deze traditie nu ook in Maastricht geïnitieerd. Het aansteken van kaarsen op (oorlogs)graven is een klein gebaar van dankbaarheid en respect.
200 noveenkaarsen
Beide mannen namen het initiatief om op 24 december. Geholpen door een handvol vrijwilligers werden rond 15.00 uur zo'n 200 noveenkaarsen bij alle oorlogsgraven (Eerste en Tweede Wereldoorlog) aangestoken.
Erevelden
Op de Ere-rotonde van de begraafplaats aan de Tongerseweg liggen 17 Nederlandse helden. Op het Belgische ereveld liggen 44 Belgische soldaten en op het ereveld van het gemenebest liggen 38 soldaten uit Engeland, Canada en Australië. Sommigen sneuvelden bij direct oorlogsgeweld en anderen stierven later aan hun verwondingen in het Haupt Kriegsgefangenen Lazarett dat in het Jezuïetenklooster aan de Tongersestraat was ingericht. Ook op de Joodse begraafplaats liggen enkele soldaten.
Eerste wereldoorlog
Voor de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog is een apart monument opgericht.
Bij dit monument liggen vijf gesneuvelde Belgische soldaten. in de vorm van 54 plaquettes zijn er bij de Ere-Rotonde 'in memoriam muurtjes'. Hier worden de gesneuvelden van het KNIL herdacht die in Indonesië liggen begraven liggen.
In diverse burgergraven liggen, verspreid over de hele begraafplaats nog eens 68 slachtoffers die ook niet mogen worden vergeten. Het betreft verzetsmensen en slachtoffers van de bombardementen op Maastricht.
Donatie
Om deze traditie ook de komende jaren voort te zetten, kan iedereen helpen door middel van een donatie van 2 euro.