Inhoudsopgave
Opnieuw wordt een klein stuk Maastrichtse geschiedenis openbaar. Het Historisch Centrum Limburg maakt honderden archiefstukken, die nog niet eerder te zien waren, voor iedereen toegankelijk. Dat gebeurt 2 januari op de landelijke Openbaarheidsdag.
De Archiefwet bepaalt dat na 75 jaar de geheimhouding op documenten van overheidsinstellingen vervalt. Elk jaar wordt zo een deel van vertrouwelijke archiefstukken openbaar. Zo ook in 2025. Iedereen kan donderdag 2 januari de openbaar gemaakte stukken inzien. Het gaat onder meer om de uitspraken van de rechtbanken in Limburg uit 1949.
Veiligheid
Hoogtepunt dit jaar is het archief van het Militair Gezag in Limburg dat in 1944 in Maastricht van start ging en bedoeld was om de openbare orde en veiligheid meteen na de Tweede Wereldoorlog te handhaven. Het Militair Gezag bleef tot maart 1946 bestaan. De archieven van het Militair Gezag vormen belangrijke bronnen voor de naoorlogse periode. De bevoegdheden van het Militair Gezag waren vergaand.
Mijnen
Het archief bestaat uit bijna 20 meter aan archiefdozen en bevat onder meer informatie over hoe met foute landgenoten werd omgegaan, voedseltekorten, grensbewaking en repatriëring van Nederlanders die in kampen of fabrieken gevangen zaten. In het archief zijn bijzondere stukken te vinden zoals de brief van de Militaire Commissaris in de Provincie Limburg, Van der Lende, waarin deze het verzoek doet om gearresteerde SS'ers naar Limburg te sturen om deze te laten helpen bij het opruimen van mijnen. Hierbij waren in een eerder stadium namelijk al een aantal dodelijke ongelukken gebeurd.
Schilderslinnen
Tussen de stukken zit ook een brief van de Maastrichtse kunstenaar en ontwerper Edmond Bellefroid, die fel reageert op het rantsoeneren van schilderslinnen, een product dat na de oorlog alleen op de bon verkrijgbaar was.
Begin januari wordt het complete archief van het Militair Gezag ook digitaal toegankelijk. Het gaat om 160.000 scans.