Inhoudsopgave
De kogel is door de kerk. Maastricht krijgt met de jaarwisseling vuurwerkvrije zones dankzij een motie van Bennie van Est van 50PLUS. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad schaarde zich dinsdagavond tegen de klok van twaalf uur achter die motie.
In de motie wordt gepleit om bij bijvoorbeeld verpleeghuizen, natuurgebieden, asielzoekerscentra en het ziekenhuis een vuurwerkvrije zone in te stellen. In de rest van de stad verandert er niets. Van Est kon rekenen op de steun van grotere fracties als CDA, PvdA en Seniorenpartij Maastricht, die oordelen dat er een cultuuromslag nodig is en dat het goed is om te kijken hoe dit uitpakt. Steun was er ook van de Partij voor de Dieren die zelf pleitte voor een algeheel afsteekverbod, maar ook deze motie steunde omdat iets doen, beter is dan helemaal niets doen.
Twee andere moties haalden het niet. Een algeheel afsteekverbod van vuurwerk van de Partij voor de Dieren en Volt kon niet rekenen op genoeg steun. Ook de motie van Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht voor een centrale vuurwerkshow werd weggestemd.
Niet te handhaven
Burgemeester Wim Hillenaar ontraadde alle drie de moties. Zijn belangrijkste argument: ze zijn eigenlijk niet te handhaven. "In Maastricht kun je alleen een afsteekverbod invoeren. Zelfs als je mensen met een hele tas vol vuurwerk ziet lopen, kun je nog niks. Dus de moties hebben voornamelijk een symbolische werking." Hillenaar is voorstander van een landelijk vuurwerkverbod. Specifiek over vuurwerkvrije zones zei hij: "Dat is een sympathiek voorstel, maar welk probleem ben je aan het oplossen?"
Vuurwerkreferendum
Jules Vaessen van de Partij voor de Dieren deed veel moeite om zijn collega-raadsleden te overtuigen: "27 grote en middelgrote gemeenten hebben een vuurwerkverbod. De cijfers liggen er niet om. Vuurwerk zorgt voor 5% van de uitstoot van fijnstof in heel jaar. Dat is nog afgezien van persoonlijk letsel, de overuren van de politie en de schade aan eigendommen. Bij een vuurwerkreferendum zou een ruime meerderheid van de inwoners voor een vuurwerkverbod stemmen. Zelfs al is zo'n verbod in het begin lastig te handhaven, dan nog is driekwart van de mensen voor een verbod."
