Doorgaan naar artikel

Eerste cultuur-inclusieve thuis van ons land in Maastricht

Nieuwe gevels, een extra verdieping en cultuur-inclusieve woningen komen in dit leegstaande kantoorpand. Illustratie: Architecten aan de Maas

Inhoudsopgave

Het voormalige kantoorgebouw aan de Adelbert van Scharnlaan, dat omgebouwd wordt tot 117 kleine studio's, wordt het eerste cultuur-inclusieve thuis van ons land. Aangepast aan de gebruiken uit andere culturen, zoals het niet met schoenen door het huis lopen.

Heel normaal vinden we het in ons land, om met onze schoenen door het huis te lopen. In tal van culturen is dit een no go. Schoenen worden opgeborgen in een kastje, of blijven achter in de hal. De gemiddelde Nederlandse hal biedt daar nauwelijks ruimte voor. De studio's Maastricht zijn vooral voor buitenlanders. Om die reden krijgen de woningen aparte bankjes en opbergruimtes voor schoenen in de hal.

Oog voor diversiteit
In het voormalig kantoorpand komen in totaal 117 woningen. Studio Stad heeft 34 woonunits voor internationale studenten van de Jan van Ecyk Academie en 34 units voor studenten ontworpen volgens het Rooted Living-concept. Een woonconcept dat ruimte biedt aan meerdere culturen en oog heeft voor diversiteit.

Het voormalig kantoorgebouw dat nu studenten gaat huisvesten.

Van kantoor- naar woongebouw
In opdracht van projectontwikkelaar Wyckerveste ondergaat het kantoorgebouw uit de jaren 1970 aan de Adelbert van Scharnlaan een transformatie naar woongebouw. In het plan is een gemeenschappelijke was- en ontmoetingsruimte voorzien, waar de bewoners elkaar kunnen tegenkomen en de sociale banden versterken. Ook wordt er een gemeenschappelijk dakterras aangelegd en komt een centrale ruimte met een diversiteit aan werkplekken, waar de bewoners kunnen studeren en werken.

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Om het gebouw geschikt te maken is wel een ingrijpende verbouwing nodig. De bestaande gevels verkeerden in slechte staat. Daarom is besloten om die te slopen tot op het casco en het gebouw te voorzien van een nieuwe gevel. De oorspronkelijke gevel was voorzien van een glazenwasbalkon, wat leidde tot koudebruggen en energieverlies. Door de nieuwe gevel naar buiten te plaatsen, zijn de koudebruggen effectief opgelost. Bijkomend voordeel van het naar buiten plaatsen van de gevel is de mogelijkheid om extra woonoppervlakte toe te voegen. Deze extra ruimte wordt benut om de woonkwaliteit te verhogen en de leefbaarheid van de appartementen te verbeteren. Tot slot wordt het gebouw aan de zijde van de Sibemaweg opgetopt met houtskeletbouw, deze bouwmethode is duurzaam en zorgt voor een lichte en sterke constructie, die eenvoudig te realiseren is. Door het optoppen wordt extra woonruimte gerealiseerd. 

Stad akkoord met micro-studio’s van 24 m² in Scharn
De gemeente Maastricht gaat akkoord met het realiseren van 33 micro-studio’s vanaf 24 vierkante meter in een voormalig kantoorcomplex aan de Adelbert van Scharnlaan. De gemeente wijkt op verzoek van Wonen Limburg af van het eigen beleid dat de wooneenheden hier minimaal 45 vierkante meter groot moeten zijn.

Opmerkingen

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden