Inhoudsopgave
Op 10 april brengen ruim 50 organisaties in Maastricht-Heuvelland dak- en thuisloze mensen in beeld. Doel is inzicht te krijgen in de werkelijke omvang en aard van de groep in onze regio. Het in beeld brengen gebeurt tijdens de zogeheten ETHOS-telling, georganiseerd door Hogeschool Utrecht en Kansfonds.
Hogeschool Utrecht en Kansfonds zijn twee jaar geleden gestart met de ETHOS-telling, omdat in de huidige statistieken groepen dak- en thuisloze mensen verborgen blijven. Kinderen, mensen boven de 65 jaar en mensen zonder geldige verblijfspapieren ontbreken bijvoorbeeld. Zo ook in onze regio. Het is belangrijk om deze verborgen dak- en thuisloosheid zichtbaar te maken om op die manier met goed beleid dak- en thuisloosheid aan te pakken.
Verschillende telorganisaties
Op 10 april brengen daarom onder andere medewerkers van gemeenten, maatschappelijke opvangorganisaties, buurthuizen, kerken, woningcorporaties, zorginstellingen en boa’s dak- en thuisloze mensen in kaart. Dit gebeurt aan de hand van een uitgebreide vragenlijst. Door de diversiteit aan telorganisaties ontstaat een vollediger beeld. De resultaten van de derde ETHOS-telling worden op 8 oktober, twee dagen voor Wereld Dakloze Mensen Dag, gepresenteerd door Hogeschool Utrecht en Kansfonds. De bevindingen zullen in onze regio verder gebruikt worden voor de aanpak van dak- en thuisloosheid.
Niet altijd zichtbaar
De uitkomsten van de eerste twee ETHOS-tellingen lieten zien dat dak- en thuisloosheid divers is en heel verschillende mensen treft. “Vaak wordt gedacht dat dak- en thuisloze mensen op straat leven of in de opvang, maar de grootste groep verblijft noodgedwongen bij familie, vrienden of op een camping, in een auto of schuur. Die mensen zijn niet altijd zichtbaar en daar willen we met de telling verandering in brengen. De eerste stap naar een echt thuis is namelijk inzicht”, aldus Eric Casters, projectleider van de ETHOS telling in Maastricht-Heuvelland.
Gerichter beleid maken
De telling bevordert ook de bewustwording bij professionals, zo blijkt uit voorgaande jaren. Wethouder Jeroen Hoenderkamp: “Bewustwording bij het herkennen van (dreigende) dakloosheid is een eerste belangrijke stap in het voorkomen en aanpakken van dak- en thuisloosheid. Ook daarom is de telling voor onze regio van belang; enerzijds levert het ons inzicht in de cijfers, anderzijds meer kennis om gerichter beleid te maken en dak- en thuisloosheid als professional te herkennen in je dagelijkse werk.

