Doorgaan naar artikel

Maastricht als onderdeel van de Wellingtonbarrière

Een panorama van de stad Maastricht, gezien vanuit het noordoosten. Een ingekleurde tekening die in 1826 werd gemaakt door Eduard Sobels. Beeld: Public Domain, Wikimedia Commons

Inhoudsopgave

Wekelijks schrijft notaris Stefan Vrancken een historisch verhaal over Maastricht voor De Nieuwe Ster. Daarnaast organiseert hij ook maandelijks het Historisch Café Maastricht in het Pesthuys Podium.

In het Historisch Café Maastricht vertellen deskundigen verhalen over het boeiende verleden van onder meer de stad Maastricht. Het Historisch Café Maastricht is daarmee dé ontmoetingsplek voor geschiedenisliefhebbers die op zoek zijn naar een boeiende reis door de eeuwen heen. Donderdagavond 20 februari staat er weer een Historisch Café Maastricht op het programma.

De nieuwe canon van Limburg
De eerste gastspreker op 20 februari is historicus en erfgoedspecialist Chris Dols. Chris is als coördinator Academisch Erfgoed verbonden aan de Nijmeegse universiteit en als research fellow aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Al meer dan vijftien jaar is hij bestuurlijk en redactioneel actief voor het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG). In 2009 verscheen de historische canon van Limburg. Op initiatief van het LGOG herzag een groep deskundige auteurs onder leiding van Chris die canon uit 2009. In oktober 2024 verscheen de nieuwe historische canon van Limburg. Chris geeft een unieke blik achter de schermen van de totstandkoming van de nieuwe canon van Limburg.

De Wellingtonbarrière
De tweede gastspreker op 20 februari is Dennis van Nieuwenhuijzen. Dennis heeft als militair-historicus een specialisatie in de periode 1815-1920. Hij is verbonden aan diverse Europese kennisinstituten op het gebied van militaire historie. Maastricht is voor hem geen onbekend terrein aangezien hij sinds een aantal jaren probeert een groter bewustzijn te creëren voor de rol die de stad speelde in de Wellingtonbarrière. De Wellingtonbarrière is een drievoudige verdedigingslinie van vestingen die na de val van keizer Napoleon I onder impuls van de hertog van Wellington tussen 1815 en 1830 gebouwd werden in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als versterking tegen Frankrijk. Dat was de enige keer dat Maastricht als vesting onderdeel heeft uitgemaakt van een defensielinie. In zijn presentatie staat Dennis stil bij de vesting Maastricht binnen de Wellingtonbarrière, maar ook bij de gebiedsuitbreiding en de vaststelling van de grenzen van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden waarbij Limburg een belangrijk gespreksonderwerp was tijdens de onderhandelingen.

De zaal van het Pesthuys Podium (Vijf Koppen 1, gelegen tegenover de Helpoort) gaat open om 19.00 uur. De avond begint om 19.30 uur. Een entreekaartje kost 6 euro en is HIER te reserveren.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden