Doorgaan naar artikel

Lobbysucces bij instroom buitenlandse studenten

Coutege bij gelegenheid van de opening van het academisch jaar 2024.

Inhoudsopgave

Burgemeester Wim Hillenaar heeft de gemeenteraad ingelicht over een lobbysucces vanuit Maastricht: de bezuiniging van 293 miljoen euro op de instroom van internationale studenten wordt teruggebracht met 125 miljoen euro. Voorts wordt daarbij gekeken hoe met name de grensregio's zoals Maastricht daarbij extra ontzien kunnen worden.

Vanuit Maastricht is onder aanvoering van Rianne Letschert van de universiteit en Wim Hillenaar van Maastricht, samen met tal van andere bestuurders, intensief gelobbyed om de toestroom van buitenlandse studenten naar Maastricht zoveel mogelijk overeind te houden. Dat is voor een groot deel gelukt: "“Het kabinet dient een Nota van Wijziging in op de Wet Internationalisering in Balans, waarin de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) zodanig wordt aangepast dat de instroom van internationale studenten wordt behouden in regio’s waar de gevolgen van de WIB impact hebben op het onderwijsaanbod, bijvoorbeeld maar niet limitatief Zeeland (Middelburg), Limburg (Maastricht), Friesland (Leeuwarden), Groningen, Drenthe (Emmen), en Twente (Enschede). Regio’s die afhankelijk zijn van de instroom van internationale studenten. Zo blijft onderwijs in (krimp)regio’s ook naar de toekomst geborgd.”

Gratis nieuwsbrief, niks meer missen
Wilt u ook van maandag tot en met zaterdag vóór 6.30 uur het laatste nieuws over Maastricht in uw mailbox? Meld u dan gratis aan voor de nieuwbrief van De Nieuwe Ster. Meer dan 20.000 trouwe lezers gingen u al voor. Het enige wat wij van u vragen

Wim Hillenaar: "Hiermee is een belangrijke stap gezet voor het realiseren van maatwerk in de regio. Tegelijkertijd blijft er sprake van een substantiële bezuiniging van 168 miljoen euro per jaar. Ook is het nog geen gelopen race. De tekst biedt ruimte voor interpretatie en daarom blijft het thema internationale studenten en bezuinigingen in het (hoger) onderwijs en de gevolgen daarvan voor de Limburgse onderwijsinfrastructuur, onderwerp van gesprek."

Keiharde aanval op Den Haag van Rianne Letschert
Bestuursvoorzitter Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht heeft bij de opening van het academisch jaar keihard uitgehaald naar Den Haag. “Het wordt een spannend jaar met zuur in het verschiet. Met maanden waarin we naar Den Haag kijken en hopen dat ze tot bezinning komen”, zo zei Letschert.
Noodkist uit voor UM
Het was aan het begin van de Golfoorlog in 1991 dat de Noodkist van de Sint Servaasbasiliek door de stad werd gedragen. In de geschiedenis is het gebruik ontstaan om in tijden van de nood de Servatiusschrijn in processie door de stad te dragen. Tijden van nood dreigen weer voor
UM moet 30 miljoen euro reserveren voor verlofuren
De universiteit Maastricht moet 30 miljoen euro in kas houden vanwege het aantal verlofuren dat de medewerkers hebben openstaan. Die 30 miljoen euro is als het ware een openstaande schuld aan het personeel: als de universiteit erin slaagt om medewerkers verlof te laten opnemen, daalt de schuld vanzelf.

Laatste Nieuws

Ons nieuws is en blijft altijd gratis als je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief

Er is iets misgegaan. Probeer het later opnieuw

Bedankt voor uw aanmelding. Controleer uw e-mail om de inschrijving af te ronden